56. Smotra narodne glazbe i plesa Istre održana ove subote u Kanfanaru

Najbolji kantaduri, svirci i plesarini pokazali dio bogate istarske baštine

Županijska smotra folklora – 56. Smotra narodne glazbe i plesa Istre, održala se 3. rujna 2022. godine u sportskoj dvorani Osnovne škole Petra Studenca u Kanfanaru. Smotru je organizirao Savez folklornih društava Istarske županije, Općina Kanfanar, Turistička zajednica Općine Kanfanar, KUD „Dvigrad“ iz Kanfanara, Odbor smotre narodne glazbe i plesa Istre i SAKUD, Pula.

Programu smotre prethodio je defile svih izvođača sportskom dvoranom na čelu kojega je bila zastave smotre koju su nosile članice KUD-a „Dvigrad“. Zastava smotre podigla se uza zvuke velike i male roženice na kojima su Mantinjadu svirali Mihael Glavaš i Željko Glavaš iz KUD-a „Barban“.

Na samom početku programa riječima dobrodošlice prisutnima se obratio načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman.

“Osobito mi je zadovoljstvo što je Općina Kanfanar dobila mogućnost suorganizacije ovakve smotre zbog činjenice da u svom radu i svojim aktivnostima posvećujemo mnogo očuvanju istarske tradicije. Stoga, hvala Savezu folkornih društava Istarske županije koji je omogućio da danas budemo domaćini. Ono što Istru čini Istrom je nešto što svi zajedno moramo posebno gajiti, čuvati, paziti i nastojmo njegovati ono što su nam naši preci ostavili u nasljeđe”, rekao je načelnik Jurman pozvavši svih da i dalje prate sve ono što se u Općini čini za očuvanje istarske kulturne baštine.

U ime Istarske županije i župana Borisa Miletića prisutne je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica.

„Vjerujem da ste svi upoznati koliko Istarska županija čini za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine, ali nikad ne zaboravljamo da su središtu svega uvijek i jedino ljudi, jer Istra bez Istrijana sigurno neće biti ono zašto ljudi danas dolaze ovdje. Samo o nama ovisi hoćemo li imati snage, hoćemo li imati hrabrosti i hoćemo li znati sačuvati ono najvrijednije što imamo, a to su naši kanti, naši plesi, naša tradicija“, rekao je pročenik Torbica te proglasio smotru otvorenom.

Okupljena publika zadovoljno pratila i snimala 150 čuvara istarske baštine

U ovogodišnjem programu u Kanfanaru sudjelovalo je oko 150 izvođača koje je izabrala prosudbena komisija u sastavu Josip Knapić, predsjednik, Nevia Kožljan  i dr.sc. Ivona Orlić,  članice, na  2 lokalne smotre koje su prethodile županijskoj smotri: 55. Smotri narodne glazbe i plesa Puljštine, održanoj 02. srpnja 2022. godine u Fažani i 53. Smotri istarske narodne svirke pjesme i plesa Labinštine, središnje i sjeverne Istre –Labinske konti, odražnoj 30. srpnja 2022. godine u Raši. Pjevači i svirači iz cijele Istre, 9 kulturno-umjetničkih društava: KUD “Dvigrad” iz Kanfanara, KUD „Ulika“ iz Fažane, KUD „Uljanik“ iz Pule, KUD „Mate Balota“ iz Raklja,  KUD „Barban“ iz Barbana, DKUS „Mendula“ iz Medulina, GD „Sokol“ iz Buzeta, FD „Pazin“ iz Pazina, RKUD „Rudar“ iz Raše, predstavljali su svaki svoj kraj pokazujući veliko blago Istre. U školskoj sportskoj dvorani čuo se kanat na tanko i debelo (dvoglasje tijesnih intervala), uvršten na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, kanat uz roženicu, kanta grupe pjevača, taranjka ili nabrujat uz mih odnosno meh. 

Svirači su svirali na roženice, odnosno sopele, mih/meh, dvojnice, mešnice, vijulin, bajs, klarinet, triještinu, dok su plesači zaplesali inačice baluna, barbanski balon, šete paši, promena, labinski tanac i pritilicu.

U ime Saveza folklornih društava Istarske županije prisutnima se obratio predsjednik Josip Percan te se zahvalio Općini Kanfanar, Turističkoj zajednici Općine Kanfanar i KUD-u „Dvigrad“ iz Kanfanara na pomoći u organizaciji smotre i pruženom domaćinstvu.

Smotra je bila posvećena pok. Amedei Marić, osnivačici i počasnoj članici KUD-a „Dvigrad“, koja će se pamtiti po ulozi u stvaranju i razvoju kulture i društvenog života u Općini Kanfanar, prvenstveno kroz njen veliki angažman u Kulturno-umjetničkom društvu „Dvigrad“ koje je upravo zahvaljujući njoj dostiglo zavidnu razinu i velik broj članova.

Iduće godine županijska smotra seli u Krasicu

Nakon zatvaranja programa i spuštanja zastave smotre uz Mantinjadu koju su zasvirali članovi KUD-a „Ulika“ iz Fažane Robert Krbavac i Marko Franković, načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman i predsjednik KUD-a „Dvigrad“ Evelino Marić predali su zastavu Smotre gradonačelniku Grada Buja Fabriziju Vižintinu i predsjedniku Zajednice Talijana Krasica Mate Mekišu,  domaćinima 57. Smotre narodne glazbe i plesa Istre.

„Veliki pozdrav od nas iz Buja i velike čestitke svim učesnicima današnje priredbe. Nadam se da ćemo svi skupa vidjeti u Bujama sljedeće godine u najmanje tolikom broju, ako ne i još većem“, rekao je gradonačelnik Grada Buja Fabrizio Vižintin.

Integralna snimka 56. Smotre narodne glazbe i plesa Istre može se pogledati u programu TV Nove u ponedjeljak, 5. rujna 2022. godine u 21,00 sat.

Odgovori

Pin It on Pinterest