Vozio brzo i pod utjecajem alkohola pa prouzročio prometnu nesreću

Foto: ilustracija

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer navečer na Verudi u Puli nitko nije ozlijeđen

Prometna nesreća dogodila se jučer oko 22.35 sati, kada je 26-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2.28 promila upravljao motociklom Kawasaki, pulske registarske oznake, kolnikom Ulice Veruda. Vozač je zbog neprilagođene brzine i velike koncentracije alkohola prednjim dijelom motocikla udario u zadnji dio automobila Volkswagen, austrijske registracijske oznake, kojim je u istom smjeru upravljala 49-godišnja austrijska državljanka. Od siline udarca motocikl je zajedno s motociklistom pao na kolnik.

U prometnoj nesreći nitko nije ozlijeđen, a protiv vozača motocikla pokreće se prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Na opasnosti od vožnje pod utjecajem alkohola policija neprestano upozorava. Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa,  umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.

Odgovori

Pin It on Pinterest