Otvorenje Gradske knjižnice i čitaonice Pula očekuje se u prosincu!

Uz pomoć volontera odrađeno 4470 sati rada

Ljeto u Središnjoj knjižnici proteklo je u znaku sanacije nakon požara koji je krajem lipnja privremeno zaustavio redovan rad  knjižnice za korisnike. Iako je, srećom, izgorio manji dio inventara, veliku štetu prouzročila je čađa koja je prekrila cjelokupan prostor knjižnice, stropove, zidove, podove, police, opremu, knjižničnu građu. Početkom srpnja prostor je osposobljen za privremeni rad djelatnika nakon čega su se intenzivirali radovi, od čišćenja prostora i inventara od čađe, zamjene i popravaka uništenih prozora i ulaznih vrata, servisiranje kompletne opreme i uređaja do organizacije akcije čišćenja knjižnične građe i uključivanja volontera u radni proces.

Tijekom kolovoza trajali su radovi na sanaciji elektroinstalacija koji su uključivali demontažu glavnog ormara za struju i svih ostalih postojećih elemenata zaštitnih sustava, ugradnju novih instalacijskih cijevi i elektroenergetskih kabela i razdjelnika, demontažu rasvjetnih tijela, kompletnu pripremu za spajanje i puštanje u rad nove vatrodojavne centrale i javljača požara te sustava protuprovale i video nadzora. Elektroinstalaterski radovi završeni su početkom rujna i bili su preduvjet za izvođenje radova na čišćenju zidova od čađe i soboslikarskih radova, a upravo je u tijeku postupak javne nabave za navedene radove. Kako bi se knjižnica što prije osposobila za djelomičan rad, u planu je najprije sanirati posudbeni odjel, odjel beletristike i dječji odjel. Okončanje soboslikarskih  radova očekuje se početkom studenoga nakon čega slijedi montaža rasvjetnih tijela, završno čišćenje prostora, vraćanje polica i knjiga u sanirani prostor. Ukoliko se navedeni radovi budu odvijali planiranom dinamikom, pretpostavka je da bi se knjižnica za korisnike otvorila u prosincu.

U knjižnici se svakodnevno i dalje radi na čišćenju inventara i knjižne građe oštećene u požaru uz, još uvijek hvalevrijednu pomoć volontera. Očišćene su sve knjige s dječjeg odjela i odjela beletristike, a na redu je spašavanje i čišćenje knjiga s općeznanstvenog odjela. Do sada je ukupno odrađeno 4470 sati rada na sanaciji, od toga su 970 sati obavili volonteri kojima se djelatnici Gradske knjižnice i čitaonice i ovim putem zahvaljuju. 

Neovisno o tome što je Središnja knjižnica zatvorena, usporedo s poslovima na saniranju štete obavljaju se i drugi stručni redovni poslovi, nabava i obrada nove knjižne građe, izdvajanje knjiga za otpis, priprema prijava za natječaje, a planira se i program za Mjesec hrvatske knjige.

Korisnicima Gradske knjižnice i čitaonice Pula i dalje su cjelodnevno na raspolaganju pulski ogranci, Dječja knjižnica u Smareglinoj ulici i Knjižnica Veruda u Banovčevoj ulici te u jutarnjoj smjeni  Čitaonica Kluba umirovljenika Pula na Giardinima. Ostali ogranci, Knjižnica Vodnjan i Knjižnica Žminj, od 5. rujna rade prema redovnom zimskom radnom vremenu.

Odgovori

Pin It on Pinterest