Najava programa u sklopu izložbe “Ovo nije predmet” u Etnografskom muzeju Istre

Stručno vodstvo i predavanje u završnici umjetničko-antropološke izložbe Ovo nije predmet u Etnografskom muzeju Istre

U sklopu umjetničko-antropološke izložbe Ovo nije predmet u ponedjeljak, 19. rujna 2022. u 11 sati održat će se u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu stručno vodstvo kroz izložbu i predavanje pod naslovom
”Sakupljači i njihovi muzeji: primjeri sakupljačke prakse u radu Marcela Broodthaersa, Vladimira Dodiga Trokuta i Tomislava Gotovca”. Stručno vodstvo održat će kustosice izložbe Duga Mavrinac, Irena Bekić i Ivona Orlić, dok će predavanje voditi likovni kritičar i jedan od osnivača Instituta Tomislav Gotovac, Darko Šimičić.  

Podsjetimo, izložba Ovo nije predmet otvorena je ovog srpnja u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu, a nastala je u sklopu trogodišnjeg umjetničko-antropološkog projekta „Odbačeno: prilozi za studije vrijednosti“, kojim kustosko-istraživački kolektiv IPAK istražuje fenomen vrijednosti te osobne i društvene mehanizme i procese kroz koje se vrijednost uspostavlja i mijenja. Izložba naglašava sakupljačke prakse kroz umjetnost i  amaterske oblike te predstavlja građu iz fundusa Etnografskog muzeja Istre-Museo etnografico dell’Istria, privatnih zbirki sakupljača i umjetničke radove koji tematiziraju sakupljanje ili su dio umjetničkih koncepata. Okuplja umjetničku i etnografsku građu kroz video i audio instalacije, fotografije i objekte dok se jedinstvenost pristupa ogleda u umjetničko-antropološkoj kustoskoj suradnji, inače svojstvenoj umjetničko antropološkom kustosko-istraživačkom kolektivu IPAK. Izloženi su umjetnički radovi Vanje Babića, Ivana Faktora, Tomislava Gotovca i Marijana Molnara, koji zahvaćaju sakupljaštvo u rasponu od govora o različitim aspektima fenomena do osobne opsesije predmetima. Vanja Babić izvodi site specific rad u kojemu se koristi predmetima iz muzejskog depoa, prvi put omogućujući njihovu vidljivost. Rad Marijana Molnara rekontekstualizacija je rada iz 2008. godine o zbirci predmeta prodavača s gradskog buvljaka Zvonka Majstorovića. Izloženi su predmeti u originalnim postavima Tomislava Gotovca koje je opsesivno skupljao i sortirao, dok se Ivan Faktor predstavlja filmom Le Samouraï, snimljenim u stanu Tomislava Gotovca u Krajiškoj 29. Ujedno, na izložbi su dostupni audio-zapisi sugovornika iz Pule, Sesveta i Zagreba o njihovim strastima skupljanja različitih predmeta iz svakodnevice, poput kamenja, šećera za kavu ili plišanih slonova.

Također, na izložbi je i publika pozvana na sudjelovanje upisivanjem vlastitog predmeta u inventarne kartice. Na taj način participirat će u izgradnji nove zbirke sastavljene od predmeta iz osobnih biografija posjetitelja. Predstavljeni kroz opis u inventarnoj kartici, a ne kroz materijalnost predmeta, oni će se upisati u narativ izložbe kao ne-predmeti, graditelji vrijednosti, biografija i odnosa. 

Kustosice izložbe su Irena Bekić, Duga Mavrinac i Ivona Orlić, dok je za postav izložbe zaslužan Vanja Babić. Grafičko oblikovanje i vizual potpisuje dizajnerica Rafaela Dražić. U organizaciji kolektiva IPAK – istraživački projekti i autorske koncepcije i Etnografskog muzeja Istre – Museo etnografico dell’Istria izložba moći će se pogledati do 1. listopada 2022.

Odgovori

Pin It on Pinterest