Predavanje Paole Delton „Povijesne bilješke o gradskom grbu Vodnjana“ u Vodnjanu

U petak, 30. rujna 2022., s početkom u 19 sati u Vjenčanoj sali u Vodnjanu-Dignano održat će se predavanje Paole Delton, prof., „Appunti storici sullo stemma civico di Dignano“ (Povijesne bilješke o gradskom grbu Vodnjana). Predavanje se održava u okviru programa “Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano”, s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih
znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana.

Organizatori su Grad Vodnjan – Dignano, Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana, Knjižnica Vodnjan – Biblioteca di Dignano i Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta Vodnjan – Dignano.

O predavanju:

„Srebrni štit s crvenim križem nadvišenim krunom i ukrašenim rubovima“: ovo je najjednostavniji i najopsežniji dokumentirani opis tradicionalnog građanskog grba Vodnjana. Cilj izlaganja je predstaviti neke od mnogih varijacija kroz koje je grb prošao kroz vrijeme, prilagođavajući se smjeni administracija ili promjenama pravilnika. Uvodno će se predstaviti najstariji primjer, onaj kameni postavljen na pročelju Palače Bradamante. U obzir će se uzeti i neki arhivski dokumenti koji nam pružaju dragocjene podatke o varijacijama u izgledu grba; među njima neobjavljeni crtež onoga što se može definirati kao tradicionalna verzija grba.

O predavačici:

Paola Delton je Vodnjanka rođena 1972. u Puli, profesorica je talijanskog jezika i književnosti (diplomirala na Sveučilištu u Padovi). Od 1997. do 2011. bila je zaposlena u srednjim školama u Hrvatskoj i u Italiji. Godine 2005. specijalizirala je „Profesionalnu orijentaciju u školi“ na Sveučilištu u Padovi. Od 2011. godine zaposlena je kao istraživačica u Centru za povijesna istraživanja Rovinj (Centro di ricerche storiche di Rovigno), gdje se bavi istraživanjem etnografije, pučke tradicije, dijalektologije i regionalne povijesti. Također predaje Talijanski jezik u OŠ Vodnjan – SE Dignano. Godine 2017. završila je Poslijediplomski specijalistički studij „Prevođenje u okviru hrvatsko-talijanske dvojezičnosti“, na Filozofskom fakultetu u Puli.

Odgovori

Pin It on Pinterest