SVJETSKI DAN OSOBA SA STOMOM 02.10.2021.

Obilježavanje Svjetskog dana osoba sa stomom održati će se 02. listopada na Gradskoj tržnici Pula od 10 sati. 

Ovaj dan obilježava se u cilju potpore udruzi osoba sa stomom te u obavještavanju javnosti o teškodama  ovih osoba, među kojima najvedi udio imaju oboljeli od raka debelog crijeva. Ujedno se želi i svratiti  pozornost javnosti na potrebu širenja znanja o raku debelog crijeva, njegovom nastanku i mogudnostima  sprječavanja. 

Liga protiv raka Pula u suradnji s Medicnskom školom provesti de javnozdravstvenu akciju na koojoj de  informirati zainsteresirano građanstvo, učenici de mjeriti krvni tlak građanima. 

Obilježavanje ovog dan prilika je da podsjetimo na važnost odaziva na Nacionalnini program  za rano otkrivanje raka debelog crijeva kako bi spriječili njegovu pojavu te time i ugrađivanje  stome. 

Rak debelog crijeva je vodeće sijelo raka u ukupnoj populaciji u Istarskoj županiji i RH  te u zemljama središnje i istočne Europe. 

Svatko može oboljeti od raka debelog crijeva. Samo oko 20-25% oboljelih ima pozitivnu  obiteljsku anamnezu (kolorektalni karcinom u obitelji, obiteljske polipoze i slični sindromi) ili  osobno imaju bolest crijeva koja pogoduje razvoju raka (ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest).  Međutim 75-80% oboljelih nije imalo rak u obitelji, već je jedini rizični čimbenik kod njih bila dob.  Naime, rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih  kolorektalnih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina. 

Spori proces tijekom kojeg se dobroćudne tvorbe (polipi) pretvaraju u rak debelog crijeva  pruža jedinstvenu mogućnost za sprečavanje i rano otkrivanje promjena. Redovitim  preventivnim pregledima otkrivaju se i odstranjuju polipi te time sprječava rak.  

Odgovori

Pin It on Pinterest