Svjetski dan turizma – Otvorena vrata vodnjanskih crkvi i šetnja kroz povijest grada

Vodnjan se ovog vikenda, u subotu i u nedjelju, 1. i 2. listopada, s više edukativnih i kulturnih sadržaja uključuje u projekt Svjetski dan turizma 2022 Istarske županije. U središtu svih programa u Vodnjanu je projekt Otvorena vrata crkvi Grada Vodnjan-Dignano.

Već u petak, 30. rujna, u Vjenčanoj sali nakon ljetne se pauze nastavlja jesenki ciklus predavanja “Upoznajmo Vodnjanštinu”. Predavateljica Paola Delton predstavit će temu “Povijesne bilješke o gradskom grbu Vodnjana” s početkom u 19.00 sati.

U subotu i u nedjelju, Grad Vodnjan-Dignano će u suradnji sa Župom sv. Blaža otvorit vrata znamenitih vodnjanskih crkvi, u vremenu od 10.00 do 18.00 sati. To je izvrsna prilika gostima, ali i domaćima, da razgledaju povijesnu arhitekturu te da se upoznaju s iznimnom sakralnom kulturnom baštinom Vodnjana. Moći će se razgledati šest crkava u Vodnjanu – Sv. Križ, Sv. Rok, Sv. Katarina, Sv. Jakov, Gospa Karmelska, Sv. Martin, sve u staroj jezgri grada. Oba dana bit će organizirano i besplatno vođenje, a ture koje će voditi Erica Forlani Cardin kreću u 13.00 i u 16.00 sati (polazak sa parkinga u Istarskoj ulici).

Turistička zajednica Grada Vodnjana u subotu 1. listopada organizira pak vođeni obilazak Vodnjana u pratnji lokalnog vodiča pod nazivom “Upoznajmo značajne Vodnjance”. Sastanak zainteresiranih je na parkiralištu u Istarskoj ulici u 10.00 sati, vođenje je besplatno, a u slučaju ružnog vremena neće se održati.

Sudionicima će biti predstavljen novi projekt proširene stvarnosti uz pomoću kojeg će na zabavan i originalan način moći upoznati izgubljene znamenitosti Vodnjana i neke od značajnih Vodnjanaca koji su ostavili svoj trag u bogatoj povijesti grada. AR tehnologija omogućuje nam da putem aplikacije kroz zaslon mobilnog telefona vidimo elemente koji ne postoje u stvarnom životu. Ti elementi proširuju stvarnost oko nas, ali samo ako je gledamo kroz zaslon.

Posjetitelji će tako na glavnome trgu “vidjeti” kaštel srušen 1808. godine! Danas na srednjovjekovni kaštel podsjećaju samo ploče bijele boje na trgu koje označavaju gdje su mu se nalazili vanjski zidovi. Uz proširenu stvarnost, posjetitelji će, koristeći svoje mobitele, upoznati i skladatelja Antonia Smaregliu, inovatora i industrijalca Pietra Marchesija te poznatog dizajnera Erminia Vojvodu. Obilazak završava zajedničkim posjetom crkvi sv. Blaža, najveće u Istri.

U galeriji El magazein u subotu će u 17.00 sati biti otvorena izložba fotografija “Šetnja kroz Vodnjan” autora Envera Palalića. Izložba u organizaciji Grada Vodnjan-Dignano moći će se razgledati tijekom dva dana, u subotu i u nedjelju, od 17.00 do 21.00 sati. Enver Palalić, fotograf u mirovini koji živi u Zagrebu, već godinama posjećuje Istru i kreira veliku zbirku istarskih motiva. Istra ga fascinira svojom ljepotom i sačuvanim kulturnim blagom iz bliže i ranije povijesti u čemu svakako prednjači Vodnjan. Posjećujući naš grad kontinuirano je tijekom godina stvarao pozamašan fundus fotografskih zapisa, a dio njih bit će predstavljen na izložbi u El magazeinu.

Odgovori

Pin It on Pinterest