Projekcija filma “Čuvar vodnjanskog blaga” 8. listopada

U crkvi svetog Blaža u Vodnjanu nalazi se oko 300 relikvija  različitih svetaca, među kojima su i sveta tijela; nadbiskupa sv. Leona  Bemba (+1188.), sv. Ivana Olinija (+1300.), sv. Nikoloze Bursa  (+1512.), te manji neraspadnuti dijelovi sv. Sebastijana (+282.), sv.  Barbare (+288.), sv. Marije Egipatske (+522.) i sv. Eutiha (+582.). 

U dokumentarnom filmu mons. Marijan Jelenić koji je u  Vodnjanu bio župnik od 1972. do 2022. godine svjedoči o svom  svećeničkom pozivu s autobiografskim elementima i nastojanjima  spašavanja relikvija i sakralne baštine, okolnostima teškog djelovanja  crkve u vrijeme komunističke vladavine ali i kasnije. 

U filmu je dat osvrt na grad Vodnjan i njegovu razvijenost u  srednjem vijeku te povijesne okolnosti zbog kojih je slikar i kolekcionar  Gaetano Gressler ogromnu baštinu sklonio iz Venecije u Vodnjan  godine 1818. Od tada sve do dolaska Marijana Jelenića u župu,  ostavštinom se nitko nije bavio, kako ističe biskup Ivan Milovan. 

Veliki preokret je učinjen kad su znanstvenici s KBC Split gdje su  snimljeni ostaci neraspadnutih tijela dokazali da nije riječ o mumijama  kako se u početku mislilo. Znanstvenici ne kriju čuđenje o zatečenom i  široj javnosti dati su zorni prikazi CT snimaka o očuvanosti organa,  krvnih žila i tetiva sv. Nikoloze. U filmu je dato i pojašnjenje crkvenih  zakona o štovanju relikvija. 

O relikvijama te osebujnosti osobe i dijela svećenika Marijana  Jelenića govore biskup Ivan Milovan i preč. Ilija Jakovljević,  znanstvenici prof.dr. Šimun Anđelinović i doc.dr. Frane Mihanović,  povjesničarka mr.sc. Sunčica Mustać, te građani Vodnjana Edi  Pastrovicchio, Miroslav Jermić, Diriana Delcaro Hrelja, Livio Belci,  dr.sc. Valter Šarić, Nensi Giachin Marsetič i Danilo Dragosavac.  

Biskup Porečke i Pulske biskupije mons. Ivan Milovan potpisao  je 2008. dopuštenje za utvrđivanje relikvija i znanstvenu obradu, što je  povijesni iskorak u smislu identifikacije relikvija i njihove očuvnosti, a  biskup mons. Dražen Kutleša 2015. g. imenovao je preč. Iliju  Jakovljevića svojim ovlaštenikom za provjeru autentičnosti relikvija.  Do 2022. godine više od devedesetak sudionika iz brojnih ustanova dale 

su svoj doprinos u sagledavanju, obradi i promicanju radova na  vodnjanskim relikvijama. 

Film je osim u Vodnjanu i široj okolici, sniman u Žminju u selu  Lucijani i Svetom Lovreču Pazenatičkom. 

Dokumentarni film “Čuvar Vodnjanskog blaga” potpisuju redatelj  Ivica Dlesk, scenaristica i urednica Vesna Jurić Rukavina, direktor  fotografije Davor Petričić, montažerka Nina Koletić, skladatelj Maro  Market i producentica Sunčana Hrvatin Kunić.

Odgovori

Pin It on Pinterest