Dokumentarni serijal „U ime oca“ u Dnevnom boravku Rojca

U subotu 8. listopada, dan uoči prvog pulskog referenduma, u Dnevnom boravku Rojca, s početkom u 19 sati, bit će prikazane tri epizode serijala „U ime oca“ pulske redateljice Ines Pletikos, a projekciju će pratiti razgovor s redateljicom.

Kolektivna memorija građana Istre i ljudi vezanih za Istru, nekoliko posljednjih desetljeća lišena je naracija o protagonistima suvremene istarske povijesti koji su iz ruševina jednog doba izgradili posve novu, modernu civilizaciju. Serija biografskih filmova o istaknutim osobnostima Druge generacije istarskog Novecenta, tvorcima suvremene europske, multikulturalne i plurilingvističke Istre,  pravovremeno će nadoknaditi veliki manjak na lokalnoj i globalnoj medijskoj sceni.

U Dnevnom boravku Rojca prikazat će se tri epizode od planiranog šestodijelnog serijala. Serijal je nastao u produkciji HRT-a, a za prvu trilogiju odabrane su priče o protagonistima koji su poznatiji hrvatskoj javnosti. To su jazzerica Tamara Obrovac koja predstavlja svog oca, slikara Ivana Obrovca, potom Petra Blašković, lutkarica, glumica i ravnateljica Drame osječkog HNK, kći je legende alter-scene Francija Blaškovića, a  Milana Rakovca predstavljaju njegova duhovna djeca Livio Morosin, Gustaphi, Elis Lovrić, Dario Marušić, Evelina Rudan, Neven Ušumović, Tamara Obrovac i drugi.

„Oci“ u preostale tri epizode su Martin Bizjak, akademski slikar bez kojeg Pula ne bi imala filmski festival u Areni, zatim Boško Obradović autor i realizator projekta “Atomsko sklonište” i Livio Morosin, jedan od najboljih autora pop rock i etno scene.

„Iznimno je važno objasniti i pokazati slijed događaja koji su doveli do kreativne eksplozije kulture u zaboravljenoj, zapuštenoj i opustjeloj Istri. Mi smo svi duhovna djeca tih ljudi! Ogroman je njihov pionirski doprinos kulturi Istre druge polovine 20. stoljeća. Generacije na koje su utjecali danas stvaraju suvremenu umjetničku i kulturnu scenu Istre, no bez polazišta koje su naslijedili od svojih „očeva“, to ne bi bilo moguće. Ovaj serijal će doprinijeti osvještavanju i valorizaciji veličine istarske kulture 20. stoljeća“, kaže redateljica Ines Pletikos.

Projekcija će se održati u Dnevnom boravku Rojca u subotu 8. listopada, u 19 sati, te će ju pratiti razgovor s redateljicom Ines Pletikos.

Odgovori

Pin It on Pinterest