Završnica obilježavanja 120. obljetnice vojnopomorskih manevara u Ližnjanu

Foto: Gianni Tromba

Završnica obilježavanja 120. obljetnice vojnopomorskih manevara u Ližnjanu

Početkom rujna 1902. godine car i kralj Franjo Josip I. zadnji je put posjetio Istru te je sa svoje carske jahte “Miramar” usidrene u Ližnjanskom akvatoriju promatrao 4000 vojnika koji su sudjelovali u važnoj vojnoj vježbi čiji je cilj bio procijeniti i sagledati potencijalnu opasnost od pomorskoga desanta na istočnu obalu Istre.


Kako bi se ta obljetnica dostojno obilježila pred mjesec dana u prostorijama Turističke zajednice Općine Ližnjan otvorena je izložba fotografija o Ližnjanu pred Veliki rat, a na ližnjanskim je Punticama otkrivena informativna ploča o vojnopomorskim manevrima na području Ližnjana. Uslijedila je i izložba fotografija
u Čitaonici kluba umirovljenika Pula pod nazivom “Gospodarstvo Pule od sredine 19. stoljeća do 1. svjetskog rata“.


Protekle je subote, 8. listopada 2022., u Zajednici Talijana Šišan – Communità degli Italiani di Sissano održan i središnji događaj obilježavanja spomenute obljetnice: znanstveno-stručni skup pod nazivom “Austrougarske vojne investicije kao čimbenik razvoja Istre”. Prisutne su na svečanom otvorenju ispred organizatora, pozdravili Saša Škrinjar, predsjednik općinskog Vijeća Općine Ližnjan – Lisignano, Dušan Černjul, predstavnik Vijeća turističke zajednice Općine Ližnjan, Alida Perkov, predstavnica Društva Viribus Unitis Pula i BPW (Business and professional women) Pula, Milan Radošević ispred Istarskog povijesnog društva te Josip Šiklić u ime Katedre Čakavskog Sabora za povijest Istre Pazin koji je i moderirao skup.


Zanimljivim predavanjima prethodio je svečani program i podjela zahvalnica svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji programa. U svečanom programu sudjelovali su pjevački zbor KUD-a KUJE Ližnjan koji su izveli skladbe: I. M. Ronjgov, M. Lorencin, Draga nan je zemlja i G. De Marzi, L’improviso, potom mr. art. Elda Krajcar Percan s izvedbom klavirskih kompozicija F. Schuberta Kupelwieser Walzer i F.Lehara Le belle polesane. Učenici OŠ dr. Mate Demarina iz Medulina uz mentorstvo Davida Orlovića, mag. hist., pripremili su maketu njihove vizije kako su mogli izgledati manevri 1902.


Znanstveno-stručni skup započeo je izlaganjem Alide Perkov o značaju pomorskih vojnih manevara 1902. godine za razvoj područja današnje općine Ližnjan. O Puli prije izgradnje Pomorskog arsenala govorio je Anton Percan, a više o Hrvatima u carskoj i kraljevskoj mornarici predstavio je Bruno Dobrić radom pod
nazivom „Najbolji vojnici naše mornarice“ i „branioci obala“ Jadrana. Hrvati u c. i kr. Mornarici. Urbanizacija Pule i okolice u kontekstu austrougarske vojne modernizacije bila je tema izlaganja Emila Jurcana koji je svoje predavanje održao putem Zoom platforme dok je Nataša Urošević približila poglede hrvatskog ekonomista i književnika Mije Mirkovića (Mate Balote) o ulozi austrougarskih vojnih investicija u razvoju Istre.


Igor Jovanović predstavio se predavanjem pod nazivom „Utjecaji austrougarske vojne industrije na pulsku svakodnevicu“ dok je Milena Mičić prenijela iskustvo prenamjene vojnih utvrda na primjeru Verudele i baterije San Giovanni koje su pretvorene u akvarij. Lorena Dropulić održala je predavanje pod nazivom ADRIFORT – Adriatic fortresses and military areas.

Nakon Znanstvenog skupa prisutnima su se pridružili zainteresirani te su uz vodstvo Zlatka Devedžića razgledali Monte Madonnu u Šišanu koja je postala važna vojna točka zahvaljujući svojoj poziciji, ali i vojnopomorskim manevrima održanima 1902. godine. Večernji i završni dio programa je posjetitelje vratio na početak 20. stoljeća. Na druženju uz prigodni domjenak iz toga doba u restoranu Bodulka, hotela Velanera u Šišanu, prisutni su, odjeveni u gradske kostime iz Austro-Ugarske te u narodne nošnje, mogli uživati u atmosferi koju su oplemenile glazbene kompozicije s početka 20. stoljeća u klavirskoj izvedbi Marijana Kopčića, prof.

Odgovori

Pin It on Pinterest