Istarska županija sudjeluje u obilježavanju Tjedna talijanskog jezika u svijetu

Istarska županija ove godine po prvi put obilježava Tjedan talijanskog jezika u svijetu, u suradnji s Generalnim konzulom iz Rijeke, Talijanskom Unijom i Agencijom za odgoj i obrazovanje RH. O čemu se točno radi na današnjoj su konferenciji za medije govorili su istarski župan Boris Miletić, generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini, zamjenica župana Jessica Acquavita, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske Unije Marin Corva, te pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel. 

 „Znamo da je i talijanska kultura, pa tako i talijanski jezik, dio našeg istarskog identiteta. Komponenta talijanske autohtone zajednice u našoj županiji ima vrlo bitnu ulogu, što najbolje svjedoči i borba same Županije, kako ona pravna, tako i politička za naš Statut. Statutom smo definirali sva ključna područja života naših ljudi pa tako i dvojezičnost. Upravo iz tog razloga, posebno mi je drago što smo se ove godine uključili u obilježavanje Tjedna talijanskog jezika u svijetu“, naglasio je župan dodajući da je poznavanje bilo kojeg stranog jezika veliko bogatstvo. 

„Želim istaknuti i dvije vrlo važne investicije na području Istre: projekt rekonstrukcije i dogradnje Talijanske srednje škole u Bujama, koji je gotov i školu ćemo za koji dan svečano i otvoriti, kao i nedavno potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje nove školske zgrade Talijanske osnovne škole – Scuola elementare Italiana, Novigrad – Cittanova. Koristim priliku zahvaliti svim partnerima na ovim projektima, a prije svega mislim na Talijansku uniju, ali i potpredsjedniku Sabora i zastupniku dr. Furiju Radinu“; kazao je župan Miletić.

Konzul Bradanini izrazio je zadovoljstvo što surađuje sa Županijom i Talijanskom unijom na ovom važnom projektu. Svi konzulati i sva veleposlanstva Republike Italije u inozemstvu, dodao je, treći tjedan u listopadu obilježavaju Tjedan talijanskog jezika. Prema njegovim riječima, ovogodišnja mu je tema „Talijanski jezik i mladi“, a bavit će se upravo evolucijom, razvojem i promjenama talijanskog jezika, u kontekstu mladih. Obilježavanje je započelo u Rijeci, izložbom za najmlađe uzraste,  a nastavlja u Istri. 

„Prije nekoliko mjeseci razvila se ideja o tome da se uključimo u aktivnosti povodom obilježavanja Tjedna talijanskog jezika, što držim posebno važnim kad uzmemo u obzir da je talijanski i službeni jezik u Istarskoj županiji. Čak i prije nego što smo saznali temu, naš je cilj bio usmjeriti se na mlade i škole putem interaktivnih aktivnosti. Kroz zajedničke razgovore rodila se ideja o jezičnim laboratorijima“, rekla je zamjenica župana. 

Naime, u sklopu Tjedna u istarskoj županiji će se provesti projekt „Pričam ti Italiju“ („Ti racconto l’Italia“), koji je osmišljen od strane Laboratorija Formentini iz Milana. Sudjelovat će učenici talijanskih srednjih škola  iz Rovinja, Pule i Buja, kao i studenti Odsjeka za talijanistiku pulskog Filozofskog fakulteta.

Radi se o laboratoriju čitanja i pisanja, koji počevši od kratkih priča  poznatih talijanskih pisaca, primjenjuje karakteristike digitalnog pisma kako bi mlađe učenike približio čitanju i književnosti te ih potaknuo na pisano izražavanje.

Predsjednik Izvršnog odbora TU Marin Corva je ponosan na ovu suradnju, koju vidi kao nastavak svega na čemu se i do sada radilo. Uputio je zahvale što ih se uključilo u obilježavanje Tjedna talijanskog jezika u svijetu jer je na tragu onog što Talijanska unija radi, promiče i njeguje, a to su jezik, kultura, identitet. 

Pročelnica Batel naglasila je ulogu i Agencije za odgoj i obrazovanje RH u organizaciji Tjedna talijanskog jezika u svijetu, a  u suradnji s kojom se inače provode tečajevi usavršavanja talijanskog jezika za profesore osnovnih i srednjih škola. Pri završetku tečaja, dodala je, polaznici dobivaju potvrdu koja je verificirana od same Agencije. 

Odgovori

Pin It on Pinterest