Žene otpora – “Donne Resistenti” okrugli stol i predavanje u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre!

Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’ Istria

Okrugli stol i predavanje pod nazivom “Žene otpora – od istraživanja do društvenog pamćenja”, održati će se u subotu, 15.listopada od 17:00 do 20:00 sati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli. 

Riječ je o popratnom programu međunarodnog projekta “Žene otpora – žene u borbi protiv fašizma 1936.-1945.”, kojim španjolska Udruga za obnovu povijesnog sjećanja (Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica) želi približiti važnost aktivne uloge žena u otporu fašizmu u različitim dijelovima Europe. Okosnica projekta je putujuća izložba koja je gostovala u nekoliko europskih država: Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Belgiji, Hrvatskoj, a idući mjesec bit će održana i u Portugalu. Izložba se do 16. listopada 2022. može pogledati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli.

Popratni program izložbe čini okrugli stol i predavanje Igora Šaponje praćeno video projekcijom. Razgovor će moderirati Ana Lovreković i dr. sc. Sanja Horvatinčić, suradnice projekta i autorice hrvatskog dijela izložbe. Na okruglom stolu sudjelovat će:

  • prof. dr. sc. Mila Orlić, povjesničarka i izvanredna profesorica pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci
  • Tina Filipović, povjesničarka, doktorandica pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i asistentica pri Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli
  • Petra Šarin, povjesničarka umjetnosti i doktorandica pri FCSH / Sveučilištu Nova u Lisabonu

Na tragu tematskih isječaka koje su autorice odabrale kao relevantne i od kojih polazi dio izložbe koji se odnosi na jugoslavenski, ali i talijanski povijesni prostor, u razgovoru ćemo nastojati otvoriti širu perspektivu organiziranja žena na području Istre i sudjelovanja u različitim vidovima otpora fašizmu. Baš kao što su žene zauzimale mjesto u svim dimenzijama antifašističkog otpora, posljednjih godina teme koje se dotiču rodne dimenzije Narodnooslobodilačkog pokreta, ali i drugih organiziranih nastojanja žena u borbi za radnička i socijalna prava koja prethodi Drugom svjetskom ratu, postaju sve prisutniji okvir različitih istraživanja, bilo na akademskoj bilo na izvaninstitucionalnoj razini. Zanima nas što još predstoji istražiti u kontekstu povijesti žena na prostoru Istre te kako su dosadašnja istraživanja, suvremene politike sjećanja, kao i kritika tih politika oblikovale društveno pamćenje na generacije žena koje su ustale protiv fašizma, istovremeno zaslužne za izborenu razinu emancipacije u promatranom periodu.

Nakon okruglog stola poslušat ćemo predavanje povjesničara Igora Šaponje, praćeno odabranim video svjedočanstvima žena Istre koja su preživjele fašističku okupaciju, teror te aktivno sudjelovale u antifašističkom otporu u Drugom svjetskom ratu. Na kraju će biti prikazan kratki film Igora Šaponje pod nazivom “Šjora Rina Smajla” (Pula Film Factory, 2007.).

Odgovori

Pin It on Pinterest