Koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe u Dnevnom boravku Rojca

Foto: Sebastijan Vojvoda

U ponedjeljak 7. studenog, u 20 sati, u Dnevnom boravku Rojca održat će se „Koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe“, skupni koncert glazbenika koji djeluju u Društvenom centru Rojc. Savez udruga Rojca koncert organizira u sklopu projekta „R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ kojeg provodi u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Čarobnjakov šešir, Merlin i Zelena Istra. Koncert je realiziran u suradnji s udrugom Rondo Histirae te Soundpainting platformom Pula i dio je ciklusa “Koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.3“.

Koncert eksperimentalne i slobodno improvizirane glazbe na sjecištu jazza, elektroakustičke, konkretne, noise i drone glazbe istražuje procesualnost nastajanja eksperimentalne kompozicije spajajući elemente glazbe, soundarta, kazališta i performansa u prizmi radikalnog i progresivnog suvremenog zvuka. U Dnevnom će boravku nastupiti pet glazbenika, Pavle Jovanović (guitar, objects, electronics, live processing), Marco Quarantotto (drums & objects), Neven Radaković (Rhodes el. piano, analog synth, voice, samples, electronics, live processing), Miroslav Tovirac (el.bass guitar, electronics, live processing) i Marko Grbac Knapić (meta-midi keyboards, fx, live processing).

PAVLE JOVANOVIĆ rođen je u Zagrebu 1983. Nakon osnovne i srednje škole upisuje studij jazz gitare na konzervatriju u Klagenfurtu pod vodstvom Agostina di Giorgia. Za vrijeme studija sudjeluje u mnogim seminarima pod vodstvom najistaknutijih jazz glazbenika kao Barry Harris, Part Martino, Ben Monder, E. Svensson, Rob Bargad, Ed Partika, Luigi Grasso itd. Nakon završenog konzervatorija s najvišim ocjenama odlazi u New York. Nakon povratka u Hrvatsku, 2015., osniva kvintet sa saksofonistom Grgurom Savićem pod imenom ‘Cromatik’. Godinu dana kasnije osniva trio ‘PEEK 3’ sa Krunosalvom Levačićem na bubnjevima i Ivarom Robanom Križićem na kontrabasu te snimaju LP ‘Fragments’ i izdaju ga za Dallas records. Album je proglašen jednim od najboljih jazz albuma 2016. U ljeto 2019. završava magistarski studij u Beču u klasi profesora Martina Kollera i završava studijski album ’Fallout’ koji izlazi krajem 2022. godine za Unit Records u Švicarskoj. Osim vlastith projekata sudjelovao je i snimao u raznim orkestrima i vrhunskim regionalnim muzičarima kao Miro Kadoić, Zoran Ščekić, Saša Nestorović, Bojan Krhlanko, Jošt Drašler, Zvjezdan Ružić, Zvonimir Šestak, Ivan Bonačić, Marko Lazarić, Marko Črnčec, Jazz orkestar HRT, HGM Big Band, CRI Orchestra, Nenad Sinkauz, Vesna Pisarović, Sunrise Session Collective i dr.

MARCO QUARANTOTTO magistrirao je jazz bubanj i udaraljke na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti – Institutu za jazz glazbu u Grazu, kod sveučilišnih profesora Alex Deutsch, Mandred Josel i Howard Curtis. Na hrvatskoj glazbenoj sceni surađivao je s glazbenim grupama Nola, Goribor, East Rodeo i T.B.F. U 2009. godini seli u London gdje nastavlja glazbenu karijeru. Od tada do danas nastupao je sa mnogim britanskim cjenjenim glazbenicima kao što su Johnatan Gee (Pharaoh Sanders), Quentin Collins (Alicia Keys/Gregory Porter), Byron Wallen (Chaka Khan/Hug Masakela), Nathaniel Facey, Mike Gorman (Incognito), Mornington Lockett, Kevin Davy (Lamb), Nicholas Meyer (Jeff Beck), Andrew McCormak, Claude Deppa (Carla Bley), Nick Pini (Laura Marling/Nick Mulvey), Dominik Pipkin (Morcheeba/PalomaFaith), Carl Orr (Billy Cobham), John Etheridge (Soft Machine), Sam Eastmond (John Zoran) i drugi. 2019 godine osniva svoj autorski trio ŪROK i u Novembru iste godine izdaje album prvijenac za Chant Records u New York Cityu. Album je uvršten u listu najboljih jazz albuma godine u Rolling Stone Magazinu ‘Best Of Jazz 2019’. Značajne suradnje sa međunarodnim umjetnicima kao što su Jessica Lourie, Erin Dickins (Manhattan Transfer), Chad Lefkowitz-Brown, Roy Paci, Knoel Scott (Sun Ra Arkestra), Manu Eveno (Tryo) i Timi Dakolo. Snimio je preko četrdeset albuma za razne umjetnike iz glazbenih pravaca Jazz, Rock, Experimentalne i Etno glazbe, diljem Europe i Velike Britanije.

NEVEN RADAKOVIĆ (1978.), akademski dirigent, skladatelj, teoretičar glazbe, glazbenik, performer – umjetnički voditelj i producent Soundpainting platforme Pula. Nakon 15 godina  izvođenja klasičnoga repertoara glazbe 18., 19. i 20. stoljeća kao simfonijski, operni i zborski dirigent s raznim ansamblima, orkestrima i zborovima (Zagrebačka filharmonija, Simfonijskim Puhački orkestar HV-a, Sofijski festivalski orkestar, Cantus ansambl, Ganz festivalski ansambl, Zbor i orkestar HNK Split, HRT Zbor, akademski zbor i orkestar Muzičke akademije Zagreb itd.) 2011. posvećuje se autorskom radu na polju ekperimentalne, improvizirane i Nove glazbe, sa fokusom na konceptualnoj, performativnoj, eksperimentalnoj i intermedijalnoj kompoziciji. 2015. započinje svoje putovanje Soundpaintingom (multidisciplinarnim znakovnim jezikom za skladanje u realnom vremenu), te u suradnji sa udrugom Rondo Histriae pokreće Soundpainting platformu Pula (prostor za istraživanje, produkciju i edukaciju na polju inovativnih umjetničkih praksi), u sklopu koje vodi i organizira radionice, istraživanja i umjetničke rezidencije, te osmišljava i producira autorske multidisciplinarne, intermedijalne, koncertne i radiofonske umjetničke produkcije: “Orkestracija prostora” , “Treniranje prisutnosti” , “DADa/NENe: kako nešto pretvoriti u ništa bez da izgubi ono nešto”, “USTA_NA_K: što bi bilo mišljenje da se neprestano ne suočava sa kaosom”, “Nikad i Uvijek”, “Dum spiro”, “Grafospekcije”, “Metamidi”, “PROCESS_ISpainT(H)ING?!”, “IMPROViziJE”, “Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe”, “Ciklus intermedijalnih, multidisciplinarnih i radiofonskih performansa”, te od 2020. – izlagačko-izdavačko-izložbeni projekt – “IZlog”. Osnivač je i umjetnički voditelj CRI Orchestra (CRoatian Improvisers Orchestra), ISpainT(H)ING ensemble, APU Postmodern Art Ensemble itd.

MIROSLAV TOVIRAC rođen je 1983.g., i odrastao je u glazbenoj  obitelji u Bosanskom Šamcu okružen glazbom. Sa ocem Ljubišom, gitaristom, već je u ranom djetinjstvu počeo svirati gitaru. Nedugo nakon gitare, započinje svirati i bubnjeve. U dvadesetoj godini seli u Banja Luku gdje pronalazi prve ozbiljnije glazbene istomišljenike. Tijekom četiri godine provedene u Banja Luci, aktivno svirajući i eksperimentirajući u različitim glazbenim pravcima i na različitim instrumentima, pronalazi sebe u ulozi bas gitariste koja tada postaje i do dan danas ostaje njegov prvi instrument, premda i nadalje aktivno svira gitaru i bubnjeve.  Na poziv gitarista Branka Trijića 2007. godine seli u Beograd. Odmah po dolasku u Beograd započinje glazbenu suradnju sa raznim imenima jazz, funk i pop rock scene i kontinuirano radi kao studijski muzičar. Od 2009. godine stalni je član Vasil Hadžimanov banda sa kojim je snimio tri albuma, Can you dig it, Alive i Lines in sand, a od 2012. do 2021.  stalni je član Rambo Amadeus banda.

MARKO GRBAC KNAPIĆM.G.K. je multi-instrumentalist i skladatelj iz područja elektronske, kazališne, plesne i filmske glazbe. Snima akustična okruženja i stvara zvučne instalacije. Angažiran u istraživanju gore navedenih područja, posebice područja u kojima se odvija miješanje stilova u svrhu nastajanja novog originalnog umjetničkog izražaja. Tijekom proteklih 25 godina živio i djelovao diljem Europe ali nikada nije napustio stari continent. Surađivao sa: Kazalište dr.Inat Pula(HR), Playground Collective – Frankfurt(DE), Ninja Tune-London(UK), Prog as a frog – Amsterdam(NL), Istarsko Narodno Kazalište-Pula(HR), Companie with Bals-(FR-NL), Grotest Maru-Berlin(DE), Forgotten fish memory orchestra-Amsterdam (NL), Eva Ursprung-Graz(AU), Maja Drobac -Zagreb(HR), Andrea Gotovina-Pula(HR), Ivan Marušić-Zagreb(HR) i mnogim glazbenicima u više od 350 koncerata, 8 kazališnih predstava , 4 LP – CD izdanja, 2 soundtracka za film, 9 zvučnih instalacija i dva puta puta nagrađivan u filmskoj i scenskoj umjetnosti. Živi u Puli i stvara glazbu u vlastitom studiju “Armazonex”.

Projekt „ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Odgovori

Pin It on Pinterest