U INK predstava “Naš razred” i jazz koncert “Guitar Dialogs”

U srijedu,  9. studenog u 19:30  sati na rasporedu je predstava iz produkcije  Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ Zagreb NAŠ RAZRED.

AUTOR: Tadeusz Slobodzianek

REDATELJ: Jasmin NOVLJAKOVIĆ

IGRAJU: Martina ČVEK, Antonija STANIŠIĆ ŠPERANDA, Natalija ĐORĐEVIĆ, Ivan GRČIĆ, Hrvoje KLOBUČAR, Janko RAKOŠ, Filip KRIŽAN, Ivica PUCAR, Enes VEJZOVIĆ

„Naš razred” raslojava i dramski izlaže priču o skupini školaraca – Poljaka katolika i Židova – iz malog poljskog mjesta, koje je doživjelo sovjetsku i njemačku okupaciju čija represija u “posve običnim ljudima” budi demone okrutnosti i nasilja. Djetinji snovi i mladenačke zanesenosti rasplinjavaju se, a dojučerašnji prijatelji postaju jedni drugima vukovi, spremni učiniti si nešto za što ni sami nisu pomišljali da su sposobni… Słobodzianek svoj istodobno poetičan i dokumentaran prikaz sredine koju nacionalizam i nacizam rastaču do neprepoznatljivosti, počinje 1925. te je, nošenu povijesnim ubrzanjem, gura prema kasnijoj katastrofi uzrokovanoj staljinističkom i nacističkom indoktrinacijom. “Naš razred” zapitan je nad “banalnošću zla”, ali i kolektivne krivnje: može li vrijeme ono što smo jednom počinili utopiti u zaboravu, ili tako duboke rane ne mogu zacijeliti bez priznanja i pokajanja? Ova drama, s uspjehom izvođena na mnogim scenama u Europi, temeljena je na istinitom događaju, a autorov je pristup odvodi prema potresnoj kazališnoj vivisekciji, koristeći iskustva brechtijanskog očuđenja i postupke samo kazalištu svojstvene igre, koja nas istodobno privlači i zastrašuje…

Za ljubitelje jazza, u petak, 11. studenoga 2022. u 19:30 sati na rasporedu je jazz koncert GUITAR DIALOGS. Nastupa BRUNO MIČETIĆ QUINTET.

Bruno MIČETIĆ od rane mladosti pokazuje afinitet za glazbu, što je rezultiralo upisom osnovne glazbene škole, a sa prvim izvedbama kreće davne 2001. godine, kada  nastupa na festivalu Mlade nade Jazza u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Nakon toga se nižu glazbene ljetne radionice Berklee Summer School at Umbria Jazz Clinics te Jazz is back u Grožnjanu, a i Jazz kamp Kranj, kojeg pohađa tri godine za redom.

Godine 2004. upisuje Klagenfurt Landeskonservatorium – Jazz department,  i tijekom studija organizira jazz quartet Seaside, koji nastupa na festivalima – Jazz tulum 2004. godine, Liburnia Jazz festival 2006., 2007. i 2008. godine, Hrvatski Jazz sabor – B.P. klub 2008. godine i Ljeto na gradini 2008. godine. Po završetku fakulteta u Austriji počinje s pedagoškim radom na Narodnom učilištu u Rijeci te pokreće svoju glazbenu školu Rijeka guitar center.

Uz pedagoški rad započinje suradnju s renomiranim muzičarima kao što su Primož Grašič, Ratko Divjak i Joe Kaplowitz, s kojima je nastupao na brojnim festivalima; Jazz u Lapidariju (10-to  i 11-esto izdanje), Međunarodni jazz festival Crikvenica 2011. i 2012. godine, Spring time Osijek 2010. godine, Jazz time festival Rijeka 2009. i 2010. godine, Jazz in Sax 2012. godine, Novi jazz festival 2012. godine te na brojnim drugim festivalima. Uz jazz karijeru izdaje i tri singla, a potom i studijski album sa svojim rock bendom Keops za Croatia Records.

Sa svojim triom koji, uz Brunu Mičetića, čine Ratko Divjak i Joe Kaplowitz, 2013. godine izdaje prvi studijski jazz album, na kojem su se našli svjetski standardi jazz glazbe. Album je objavio Dallas Records, a isti je naišao na odlične kritike struke i publike. Iste godine nižu se i nastupi na glavnim binama velikih festivala u Hrvatskoj; Liburnia Jazz Festival, Last Minute Open Jazz Festival – Bale Valle, River Jazz Festival te Jazz Time Festival u Novom Sadu.

Sljedeće godine ostvaruje suradnju s beogradskim Milan Petrović jazz quartetom te nastupa na festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Srbiji, od kojih rado izdvaja prestižni Nišville jazz festival. Sa svojim triom odrađuje i vrlo uspješnu turneju, a nastupio je i s poznatim svjetskim gitaristom Dominicom Millerom (koji je svirao sa Stingom i Philom Collinsom), od kojeg je dobio vrlo pozitivne kritike za svoj rad.

U to vrijeme od uspješnih projekata izdvaja se projekt Mičetić – Ružić, u kojem gostuju bubnjar Dušan Kranjc i kontrabasist Henry Radanović, s kojima je objavio i album Fat Manager za izdavačku kuću Dallas records. Za istu izdavačku kuću Brunin matični band Keops također izdaje svoj drugi album Lice sudbine, na kojem je Bruno autor svih pjesama, a te iste godine izdaje još jedan album sa svojim Bruno Mičetić triom pod nazivom Beauty of your Soul.

Utemeljitelj je i osnivač projekta Rab Jazz Festivala, koji se održava od 2016. godine, a naredne godine Bruno Mičetić Sekstet održao je koncert Beauty Of Your Soul u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, nakon kojeg je snimio CD i DVD live izdanja za izdavačku kuću Dallas Records.

Bruno Mičetić nakon koncerta u Lisinskom ostvaruje suradnju s hrvatskom glumicom Renatom Sabljak te održava nekolicinu koncerata u Hrvatskoj, a 2019. godine objavljuje i album Capturing the moment te s istim održava koncerte u HNK Ivana Pl. Zajca u Rijeci te na brojnim manifestacijama i festivalima u Hrvatskoj i šire.

Bruno je od 2019. godine član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a zbog čega mu je omogućena porezna olakšica pri izdavanju računa za svoje koncerte. Prošle godine Bruno objavljuje još jedan studijski album Out of the shadow u izdanju Dallas Recordsa, koji je promoviran na Festu Jazza Koprivnica, Jazzica festu u Bjelovaru, jazz večerima u Postojni, Omišu, Zagrebu, Vukovaru te drugim festivalima.

Ove godine pokrenuo je i jedinstveni ciklus koncerata Melodije nacionalnih parkova, koji je započeo koncertom u Nacionalnom Parku Risnjak uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Nacionalnog parka Risnjak. Tijekom godina ostvario je suradnje s popularnim autorima i izvođačima Zrinkom Tutićem, Rajkom Dujmićem, Terezom Kesovijom, Renatom Sabljak, Ervinom Baučićem i brojnim drugima.

Odgovori

Pin It on Pinterest