ISTRAVIRGIN – 16. dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu u novom ruhu

Grad Vodnjan – Dignano od 25. do 27. studenoga, bit će domaćin 16. izdanja dana mladog maslinovog ulja, koji će se ove godine odvijati pod novim imenom – ISTRAVIRGIN. Najveći i najprestižniji maslinarski festival u Hrvatskoj i regiji osim novog imena, koje dodatno naglašava značaj Istre na međunarodnoj sceni proizvodnje maslinovog ulja, ima i brojne druge novosti.

ISTRAVIRGIN je središnja manifestacija maslinarske scene Istre, koja je svjetska top lokacija za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja, što nas obvezuje da zajedno radimo na promociji ovog iznimnog proizvoda i simbola našeg kraja koji zaslužuje dijamantni status u svakom pogledu. Želimo naglasiti kako ne samo Vodnjan, već cijela regija ima sjajna maslinova ulja, koja su se ove godine, unatoč suši i restrikciji upotrebe vode pokazala kao pravo zlato“,  rekao je gradonačelnik grada Vodnjana – Dignano Edi Pastrovicchio. Upravo je logo – zeleni dijamant koji potpisuje dizajner Igor Arih jedna od novosti, kojima se dodatno naglašava položaj maslinovog ulja u gastronomskom svijetu.

Ovogodišnje izdanje festivala želi naglasiti spoj istarske tradicije i modernog pristupa gastronomiji, pa će se to očitovati u programu, ali i lokaciji. Naime, prvi put festival će se održati u prostorima nekadašnje impozantne gradske škole, koja će tijekom tri dana ugostiti ISTRAVIRGIN festival. Prostor će biti podijeljen u nekoliko dijelova, a obuhvaćat će sadržaje poput masterclassova i cooking showova vodećih chefova kao što su Hrvoje Kroflin, Hrvoje Zirojević, David Skoko, Jeffrey Vella, Deni Srdoć, Svjetlana Celija, Luka Goleš, Marijo Čepek te ikona istarske gastronomije – Robert Perić. Kroz sve dane festivala, oni će kroz više kulinarskih masterclassova namijenjenih novinarima, blogerima, uljarima i svim posjetiteljima otkrivati tajne kako vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje uzdiže gastronomiju na višu razinu. Uz masterclass događaje, u kuhinji odvojenoj od izložbenih prostora, odvijat će se pravi cooking show, u kojem će uz probrane gastro stručnjake sudjelovati i uljari, koji će zajedničkim snagama pokazati kako ekstra djevičansko maslinovo ulje nije samo začin jelima, već temeljna namirnica i kruna dobre tradicijske i suvremene kuhinje.

Ove godine dodatno smo ojačali ponudu masterclassova, pa u Vodnjan dovodimo vrhunska gastro imena. Uz masterclassove i gastro show, u sklopu Oil bara moći će se isprobati stotinjak ovogodišnjih maslinovih ulja kroz tematski vođene degustacije. Uz gastro dio, ISTRAVIRGIN ima i izložbeni prostor, u sklopu kojega će posjetitelji moći vidjeti skulpture i nakit te raznolike radionice poput kozmetike od masline. Smatramo da je važno upoznati se s maslinovim uljem od malih nogu. Zato svake godine imamo i dio programa posvećenog najmlađima, pa će ove godine autorica ‘Chiarinog tanjura’ djeci i roditeljima otkriti kako pripremiti zdrava jela za djecu, obogaćena maslinovim uljem“, rekla je Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, suorganizatorica festivala i predstavnica Udruge Agroturist.

„Tijekom festivala posjetitelji će moći upoznati lokalne namirnice poput jedinstvenog samoniklog bilja s Brijuna, divljači, a u loncima će se naći i bumbarska jela. Vjerujem da će posebno iznenađenje izazvati i slatka jela s maslinovim uljem čitave Istre u izvedbi chefa Roberta Perića“, istaknula je Diriana Delcaro Hrelja, zamjenica gradonačelnika Grada Vodnjana – Dignano.

Osim za maslinovo ulje, ovaj je festival važan i za prezentaciju grada Vodnjana, ali i cijele Istre. S ciljem održavanja cjelogodišnjeg turizma, manifestacije poput ove privlače sve više turista iz cijele zemlje i okolnih država. „Trendovi su dinamični, fluidni, mijenjaju se te pokazuju i da turisti mijenjaju navike, aktivni su i informirani, a nadasve žele biti sudionicima turističke priče. Drugim riječima – bitan je doživljaj. Ovo su prepoznali i naši maslinari koji posjetiteljima nude iskustvo branja maslina na način kako i sami to rade: uz zajednički rad i provod u masliniku, te nezaobilaznu marendu među maslinama. Cijelo se iskustvo završava na manifestaciji gdje se plod berbe već može degustirati sljubljen s raznim namirnicama kroz jela koja pripremaju najbolji chefovi”, istaknula je Morena Smoljan, direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana.

Posjetitelji će na festival moći ući besplatno, uz registraciju za ulaz ili masterclassove, koja se može obaviti na ulazu te online na službenoj web stranici. Svi posjetitelji besplatno će moći obilaziti Vodnjan – Dignano kroz vođene ture u 10 i 14 sati te se upoznati sa znamenitim vodnjanskim crkvama i spomenicima. Organizatori su osigurali i besplatan parking i prijevoz do stare vodnjanske škole za sve posjetitelje.

Organizator ISTRAVIRGIN, 16. dana mladog maslinovog ulja je Grad Vodnjan – Dignano s partnerima –Turističkom zajednicom grada Vodnjana i Udrugom Agroturist Vodnjan, a festival se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske te Ministarstva poljoprivrede i sponzorstvom Istarske županije  i Turističke zajednice Istarske županije. Ova prestižna manifestacija duge tradicije u osvježenom ruhu i novog upečatljivog ISTRAVIRGIN imena zadnjeg vikenda u studenom okupit će više tisuća posjetitelja, koji će imati priliku kušati ovaj autohtoni vrhunski proizvod u središtu jedne od najnagrađivanijih maslinarskih regija u svijetu.

Odgovori

Pin It on Pinterest