Flego: Dočekali smo povijesnu odluku Vijeća! Hrvatska je od 1.1. u Schengenu!

 „Sretan sam i ponosan što je moja Hrvatska pred vratima Schengena i što će moja Istra od 1. siječnja biti prava europska regija bez granica. Konačno postajemo dio najrazvijenijeg kluba – Schengena – apsolutno zasluženo! Smanjuju se čekanja na granicama naših prijevoznika, radnika, turista, smanjuju se gubitci, koji se čekanjima generiraju. Ovo je velik dan za Hrvatsku, ali i za snažnu, jedinstvenu Europu, naglasio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego nakon današnje finalne i jednoglasne odluke Vijeća.

– Ovo je povijesna odluka za Istru i istarski turizam! Naša će regija sad biti još privlačnija tradicionalnim gostima poput Talijana, Austrijanaca i Nijemaca, istaknuo je Flego te dodao:

– Ipak, zbog nedostatka odgovarajuće prometne infrastrukture, moramo biti realni i svjesni da sa Schengenom gužve na graničnim prijelazima Plovanija i Kaštel neće biti u potpunosti riješene. Zato pozivam Vladu RH i premijera Plenkovića da prije početka turističke sezone riješe problem povezivanja istarskog ipsilona na mrežu slovenskih autocesta. Ovo je prilika za jačanje dobrosusjedskih odnosa i za rast hrvatskog, slovenskog, ali i europskog gospodarstva u cjelini. Adekvatno cestovno povezivanje Slovenije i Hrvatske i rješavanje problema uskog grla koji guši istarski turizam i život ljudi s obje strane granice već desetljećima, mora biti prioritet hrvatske vlade.

Na kraju, istarski je europarlamentarac zaključio da je „danas Hrvatska dobila finalnu potvrdu o ispunjenju najiscrpnije evaluacije za pristup Schengenu od svih država članica“.

– Jedina smo zemlja koja primjenjuje nezavisni mehanizam za nadzor i kontrolu granica, ispunili smo apsolutno sve zahtjeve i ponosno od 1. siječnja postajemo dio najvećeg područja bez graničnih kontrola na svijetu. Čestitam nam svima!

Odgovori

Pin It on Pinterest