Dan narcisa 2023 u organizaciji Kluba Gea Pula ove subote!

U finalnom smo tjednu obilježavanja Dana narcisa 2023, humanitarne javnozdravstvene akcije u organizaciji Kluba Gea Pula kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti prevencije i ranom otkrivanju raka dojke te vođenju brige o vlastitom zdravlju.

Prve proljetne subote, 25. ožujka od 9 do 13 sati pulska će tržnica poprimiti žutu boju narcisa, cvijeta koji simbolizira nadu u ozdravljenje oboljelih od raka dojke. Članice Kluba Gea Pula zajedno s predstavnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, uz brojne goste, dijelit će građanima narcise i edukativne letke a ženama će na raspolaganju biti medicinske sestre koje će ih na modelu dojke educirati kako učiniti samopregled dojki. Za dobru atmosferu bit će zadužen DJ Mr. M. U popodnevnim satima svi koji nisu stigli na tržnicu, mogu posjetiti info punkt Kluba Gea Pula u Max City na razini 0 od 16 do 19 sati.

Organizacija događanja financirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda u okviru projekta „Ne ću ben, hodi zajno“. Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su pored predsjednice Kluba Gea Pula, Nataše Vitasović sudjelovali mr. sc. Danijela Lazarić-Zec, dr. med. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, županijska koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, zatim dr.med. Loredana Premate Milas, specijalistica radiologije iz Opće bolnice Pula, Davorka Maras Tkačuk, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, dr. Ivona Močenić, zamjenica gradonačelnika Pule te Daniel Sponza, novinar i voditelj, organizator humanitarne predstave „Casabianca“ i Matteo Kociančić tattoo majstor koji je za Klub Gea organizirao humanitarnu akciju „Za žene“.

Vitasović je uvodno najavila subotnju akciju na pulskoj tržnici te pozvala građane koji u svojim vrtovima imaju narcise, da ih u petak, 24. ožujka od 9 do 19 sati doniraju Klubu Gea Pula u Nobileovoj 1. U nastavku je najavila hit komediju “Casabianca” koja je na program u nedjelju, 26.ožujka u 18,00 sati u Domu hrvatskih branitelja.

Zahvalila se novinaru i radijskom voditelju Danijelu Sponzi na inicijativi i pomoći oko organizacije ove predstave. Zahvale su upućene i Gradu Puli, Istarskoj županiji, Turističkoj zajednici Grada Pule Istarskoj razvojnoj agenciji, Tehnomontu d.o.o. i Implanto – protetskom centru dr. Zlatko Ćatović i Pizzeriji Jupiter koji su donirali sredstva za troškove predstave.

Karte za predstavu, koje su ovaj put izrađene kao tuš kartice za samopregled dojki, planule su u samo tri dana te se članice Kluba Gea Pula zahvaljuju građanima koji su uplatili donacije i time osigurali kartu.

Županijska koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke mr. sc. Danijela Lazarić-Zec, dr. med. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, istaknula je kako se u Istarskoj županiji rak dojke otkrije u prosjeku kod 127 žena, godišnje umire 39 žena, a procjenjuje je da će svaka deveta žena u našoj županiji oboljeti od raka dojke. Ohrabruje podatak da je smrtnost u posljednjih pet godina u padu u Hrvatskoj i Istarskoj županiji, te rak dojke više nije vodeći uzrok smrti od raka kod žena. Spriječiti nastanak rak dojke nije moguće ali je važno bolest otkriti u ranoj fazi, a za to je ključna svijest žena o važnosti preventivnih pregleda, zaključila je dr. Lazarić Zec i pozvala žene da se odazovu na poziv na mamografiju kojeg će tijekom ove i naredne godine, u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, dobiti žene rođene od 1954. do 1973. godine.

O samim pregledima, važnosti mamografije i ultrazvuka govorila je dr. Loredana Milas Premate, specijalistica radiologije iz Opće bolnice Pula koja je istaknula važnost otkrivanja bolesti u ranoj fazi kada je izlječiva. Istaknula je kako Opća bolnica Pula raspolaže suvremenim mamografom te kako male doze ionizirajućeg zračenja kojima je žena prilikom mamografije izložena predstavljaju daleko manji rizik od koristi koju mamografija pruža. Mamografija je najbolji dijagnostički alat za otkrivanje raka dojke i otkriva tumore u ranom stadiju. Preporuča se učiniti svake dvije godine za žene starije od 40 godine. Za mlađe žene zbog specifičnosti tkiva dojke, preporuča se ultrazvuk dojki koji može otkriva lezije kod žena s gustim dojkama koje nisu vidljive na mamografiji, ne zrači i može se koristiti i kod trudnica. Istaknula je da u OB Pula djeluje multidisciplinarni tim u kojem su uključeni liječnici svih specijalnosti koji onda zajednički razmatraju daljnje korake u liječenju.

Ispred Istarske Županije novinarima se obratila pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Davorka Maras Tkačuk koja je naglasila da su njihove aktivnosti, u suradnji s zdravstvenim ustanovama i jedinicama lokalne samouprave, usmjerene na unaprjeđenje uvjeta za ranu dijagnostiku raka dojke kao i za liječenje oboljelih žena. Trenutno u Istarskoj županiji imamo 2 digitalna mamografa (Pula, Pazin) a u završnoj fazi nabave je mobilni mamograf s tomosintezom koji se u cijelosti financira iz Proračuna Istarske županije. Osim ulaganja u opremu, iz Proračuna Istarske županije i jedinica lokalne samouprave, u skladu s donesenim Programom mjera, značajna sredstva ulažu se u privlačenje i zadržavanje zdravstvenih radnika (stipendije za učenike Medicinske škole i studente, sufinanciranje najamnina deficitarnim kadrovima u zdravstvenim ustanovama, sufinanciranje školarina, sufinanciranje kamata na stambene kredite…)

U ime Grada Pule prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika dr. Ivona Močenić koja je napomenula kako Grad Pula podržava rad Kluba Gea od njegova osnutka. Putem javnog poziva za udruge dodijelili smo financijska sredstva za institucionalnu potporu, savjetovalište onkologa i provođenje preventivnih program koji uključuje organizaciju Dana narcisa. Ove godine u suradnji s Istarskom županijom sudjelujemo u organizaciji i financijskom pokriću predstave „Casabianca“ koja je humanitarnog karaktera, a održat će se ove nedjelje u Domu hrvatskih branitelja. Želim naglasiti da je jako važno podizati svijesti žena o važnosti samopregleda i preventivnih pregleda dojki, a ovakve akcije koje su usmjerene upravo ka tome. Moramo brinuti o svome zdravlju i odazivati se na preventivne preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme.

Zaključno je Daniel Sponza najavio predstavu „Casabianca“ koja je na programu u nedjelju 26. ožujka u 18,00 sati u Domu hrvatskih branitelja i zahvalio građanima na velikom odazivu na hit komediju „Casabianca“. Zahvalama se pridružio i Matteo Kociančić koji je samoinicijativno organizirao humanitarnu akciju prikupljanja donacija tetoviranjem i pirsanjem s kojom su prikupljena značajna sredstva za rad Kluba Gea.

“Ne ću ben, hodi zajno”

Rak je izlječiv ako se na vrijeme otkrije.

Odvoji 5 minuta svakog mjeseca i sama pregledaj svoje dojke.

Svake godine napravi ultrazvuk dojki.

Ako si starija od 38 godina svake dvije godine napravi mamografiju.

Brini se o svom zdravlju, jedi zdravo, budi fizički aktivna, izbjegavaj alkohol i duhanske proizvode.

Gea Pula pruža podršku:   psihoterapeuta,   onkologa,   farmaceuta, fitoterapeuta, savjetima o prehrani i prirodnim načinima održavanja zdravlja, limfne drenaže i medicinskih vježbi, joge, FIT grupe, vježbama disanja, kreativnim radionicama.

Odgovori

Pin It on Pinterest