Grad Pula privatnim vrtićima dodijelio sredstva za poboljšanje uvjeta rada i boravka djece

Grad Pula dodijelio je vrtićima drugih osnivača jednokratna sredstva u ukupnom iznosu od 118 tisuća kuna koja će 19 privatnih vrtića iskoristiti za poboljšanje uvjeta rada i boravka djece. Nastavak je to prethodnih dogovora Grada i predstavnika privatnih vrtića oko zajedničkog cilja izjednačavanja statusa predškolskog odgoja u gradskim i vrtićima drugih osnivača.

„Želja nam je, ali i obveza nastaviti razgovarati s ciljem pronalaska dugoročnog i pravednog balansa u gradskim i privatnim vrtićima, odnosno zajednički dogovoriti kriterije za izjednačavanje osnovne djelatnosti predškolskog odgoja u gradskim i privatnim vrtićima. I dalje radimo na tome da omogućimo jednake uvjete djeci koja pohađaju sve naše vrtiće, neovisno je li njihov osnivač Grad ili privatnik“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Podsjetimo, tijekom ove godine održano je više sastanaka predstavnika Grada i predstavnica ravnateljica privatnih vrtića, a potom i s predstavnicama roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće.

Zajednički su analizirani dostupni podaci o poslovanju privatnih, ali i gradskih vrtića posebice zbog rasta cijena energenata, sirovina i prehrambenih proizvoda. Temeljem prethodnih dogovora, na Gradskom vijeću krajem studenog, donesena je izmjena Odluke o sufinanciranju programa predškolskog odgoja te se od 1. prosinca 2022. povećava iznos subvencije Grada Pule u privatnim vrtićima s 1.150,00 kn na 1.450,00 kn za 10-satni program odnosno za poludnevni 6-satni program s 575,00 na 725,00 kn.

Predsjednica Udruge privatnih vrtića Istarske županije Sabina Vidos Vitasović dodaje kako, uz navedeno povećanje subvencije od 1. prosinca 2022. na 1.450,00 kuna žele imati jasnu ekonomsku cijenu, te će nastaviti s daljnjim dogovorima u Gradu Puli zbog konačnog utvrđivanja kriterija za određivanje ekonomske mjesečne cijene vrtića po djetetu.

„Navedeno očekujemo najkasnije u prvom tromjesečju 2023. godine. Potrebno je, napokon, izjednačiti plaće odgojitelja u gradskim i privatnim vrtićima kako se ne bi nastavila diskriminacija naših odgojitelja“, smatra Vidos Vitasović.

Predstavnica roditelja Jasna Barišić, koja prisustvuje sastancima s predstavnicima ravnatelja i predstavnicima Grada, kaže kako su roditelji zadovoljni pristupom rješavanju problema nejednakog financiranja djece u privatnim i gradskim vrtićima u Puli. Svjesna je da je to problem koji se ne može riješiti od danas do sutra, ali, kaže, postoji volja svih triju strana za pronalaženjem rješenja „koje će biti prihvatljivo za sve, a ponajviše za svu našu djecu koja pohađaju privatne vrtiće“.

„Kao roditelj i kao jedan od predstavnika roditelja djece koja pohađaju privatni vrtić mogu reći da mi je veoma drago da je prepoznata problematika razlike u financiranju djece u privatnim vrtićima u odnosu na djecu koja pohađaju vrtiće čiji je osnivač Grad te da se dijalogom svih zainteresiranih strana kao i nadležnih u Gradu pristupilo rješavanju dugogodišnjeg problema. Nadam se da će se kroz naredne sastanke uspjeti pronaći adekvatna i prihvatljiva rješenja kojima će se problemi riješiti na zadovoljstvo svih strana uključenih u ovu problematiku, a prvenstveno s ciljem izjednačavanja sve djece neovisno pohađaju li gradske ili privatne vrtiće“, dodala je jedna od predstavnica roditelja Sandra Celega Dukarić.

Odgovori

Pin It on Pinterest