Gradonačelnik Vodnjana sa stručnjacima za komunalno redarstvo obišao recentne primjere divlje gradnje i devastacije okoliša

U sklopu edukacije što je s tvrtkom Eko Adria provode za komunalne redare i djelatnike gradske uprave Grada Vodnjan-Dignan, voditelj komunalnog redarstva Grada Vodice Blagodar Španja i pročelnik Grada Makarska Matko Lovreta obišli su danas više bespravnih naselja na području Vodnjanštine.

U pratnji gradonačelnika Edija Pastrovicchija, komunalnih redara i suradnika, ovi stručnjaci za komunalno redarstvo uvjerili su se u velike razmjere bespravne gradnje, parcelacije, nezakonitih intervencija u prostoru i drugih oblika devastacije okoliša, na šumskom i poljoprivrednom zemljištu te na samoj obali.

Na primjerima s terena upućivali su djelatnike gradske uprave koje alate i propise najefektnije iskoristiti, od slučaja do slučaja, kako bi se spriječila daljnja devastacija prostora i vratio okoliš u prvobitno stanje.

“Divlja gradnja i mešetarenje zemljištem postali su pošast Vodnjanštine i tome treba stati na kraj. Svaka pomoć u tome nam je dobrodošla, želimo li se na efektan način suočiti i obračunati s tim problemom”, rekao je prilikom obilaska terena gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Iako zgroženi viđenim razmjerima devastacije prostora, Španja i Lovreta naveli su kako postoje učinkoviti mehanizmi za brzo kažnjavanje investitora, za uklanjanje objekata iz prirode i za sprječavanje daljnjih nezakonitih zahvata. Bilo da je riječ o zakonskim propisima na razini države ili lokalnim aktima, kao što su Odluka o komunalnom redu ili Odluka o agrotehničkim mjerama u poljoprivredi te mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina na području Grada Vodnjan-Dignano, koja je na snagu stupila proteklog ljeta. Pri tome treba koristiti visoke kazne, upravne kazne i rješenja o izvršenju, rekli su Lovreta i Španja.

Uz edukaciju za gradske djelatnike, Grad Vodnjan-Dignano s tvrtkom Eko Adria danas organizira i javnu tribinu otvorenu za sve građane, a na kojoj će biti riječi o uvođenju reda u prostoru, sprječavanju divlje gradnje i drugih nezakonitih intervencija u prostoru. Tribinu će uz Španju i Lovretu voditi i Koviljka Aškić. Početak je u 17 sati u Domu mladih u Vodnjanu.

Odgovori

Pin It on Pinterest