OBROVAC2 – Susret glazbene i likovne umjetnosti u INK

Sutra, 14. veljače u 19:30 sati na Maloj sceni INK održat će se jedinstvena audio-vizuelna izvedba Tamare Obrovac i Transhistria quarteta.

Više o izvedbi:

OBROVAC2Susret glazbene i likovne umjetnosti –  glazbenice Tamare Obrovac i njenog oca, slikara Ivana Obrovca

Tamara Obrovac ove nam godine donosi jedinstvenu umjetničku audio-vizualnu izvedbu, susret glazbene i likovne umjetnosti u kojoj se izvedba „Tamara Obrovac Transhistria quarteta“ (Tamara Obrovac / glas, skladbe, Uroš Rakovec / gitara, citra, Žiga Golob / kontrabas, Krunoslav Levačić / bubnjevi) spaja sa video projekcijama slika njenog oca, slikara Ivana Obrovca (1937.-2019.) u režiji video umjetnika Ivana Marušića Klifa.

Transhistria quartet izvodi izbor Tamarinih skladbi, koje povezuje improvizacijama na projekcije segmenata Obrovčevih slika u izvedbi video umjetnika Ivana Marušića Klifa, koje se odvijaju u realnom vremenu.

Glazbenici su uronjeni u tkivo višeslojnih i razlomljenih video projekcija apstraktnog i kompleksnog slikarskog rukopisa Ivana Obrovca, koji na taj način korespondira sa skladateljskim rukopisom Tamare Obrovac i izvedbom njenog Transhistria quarteta u kojoj je improvizacija kao značajni element njihovog glazbenog izričaja okrenuta vizualnom elementu kao ravnopravnom segmentu izvedbe i improvizacije.

U ovoj se izvedbi kroz susret dvoje autora na imaginarnoj umjetničkoj razini stvara novi svijet satkan od vidljivog u glazbi i nevidljivog u slikama, u kojem se kroz preplitanje njihovih umjetničkih izričaja zrcali snažan emotivni odnos i vezanost oca i kćeri.

_______________________________________________________________________________

„Ivan Obrovac  ne slika ono što je vidljivo, već slikanjem, koje ovdje jest dodirujući susret tvari što se tjelovljuju u pojavnosti prozirućih polja boje i zasijecajućih grafizama, daje osjetiti neperceptibilni, no paradoksalno temeljni medij koji postoji s onu stranu vidljivoga. Taj bazični medij je vrijeme samo, spoznatljivo jedino posredstvom činjenice smrtnosti tijela.Leonida Kovač

„Cijeli glazbeni mikrokozmos Tamare Obrovac, dotjeran je poput mandale koju strpljivo izrađuje i za koju odabire najfinija zrnca da bi filigranskom tehnikom izradila mistični dijagram predivnih zvučnih boja i oblika. Taj simbol kruga i pokreta kao da zrcali njezinu umjetnost stvaranja ljepote koja nošena vjetrom odlazi u vječnost.

Glazba koju piše odraz je duboke intime, sklada i duhovnosti zahvaljujući kojima su koncertne izvedbe svaki put neuhvatljivo drugačije, onako kako se rađa svaka mandala, a da nikada ne izgubi temeljno načelo univerzalnosti. Stoga je Tamarina glazba razumljiva svima, kojim god jezikom, dijalektom ili narječjem pjevala; ona je osobna, žanrovski neomeđena, duboko emotivna, ukorijenjena u tradiciju Istre i Mediterana i zato arhetipska i istovremeno suvremena – ukratko, improvizirana glazba modernog doba.“ Davor Hrvoj

OBROVAC2

GLAZBA: Tamara Obrovac

SLIKE: Ivan Obrovac

IZVODI:

Tamara Obrovac Transhistria quartet

Tamara Obrovac – glas

Uroš Rakovec – gitara, citra

Žiga Golob – kontrabas

Krunoslav Levačić – bubnjevi

VIDEO PROJEKCIJE: Ivan Marušić Klif

Odgovori

Pin It on Pinterest