Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” priprema 10. dodjelu nagrade Suncokret – Sunflower Award

U Istarskoj županiji prijavljeno 7 atraktivnih projekata za ugledno priznanje Suncokret

Foto: Anja Hatić

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, ove godine obilježava 25 godina uspješnog djelovanja, a na čelu s predsjednicom Udruge Dijanom Katicom prati kontinentalni turizam od samih početaka.

Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-a, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojati u tisućama. Još je važnija činjenica da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete. 

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva. 

Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 160 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, članova Iter Vitisa, a po prvi puta se pridružuju i prijavitelji iz Bosne i Hercegovine. Završna dodjela nagrada održat će se 28. veljače u  opatijskom hotelu Royal.

Budući da se pozivu odazvala većina hrvatskih županija, s iznimno kvalitetnim projektima, pred komisijom Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske neće biti jednostavan zadatak. 

Jučer je obišla i Istarsku županiju u kojoj je evaluirala 7 izvrsnih projekata. Predstavljen je projekt obnove stare mletačke palače (B&B Della Croce) u središnjoj Istri, Svetvinčenat, koja uz smještaj promovira lokalne proizvode i društveno koristan rad kroz organizaciju raznih radionica. Iz Svetvinčenta se predstavio i Kampanjole d.o.o. sa svojim projektom Eko bira, jedinim hrvatskim craft pivom proizvedenim od ječmenog slada iz vlastitog uzgoja. Sljedeći kandidat Relais and Wine San Tommaso iz Bala nudi odmor u rustikalnom ambijentu uz vrhunske smještajne kapacitete i eno-gastronomski užitak. Predstavljena je i Vinarija Arman Marijan Wines iz Vižinade, u kojoj posebnu pažnju posvećuju autohtonim istarskim sortama malvaziji i teranu. Kandidirao se i Agroturizam Selo Mekiši s lokalnim specijalitetima i pršutanom. Još jedan od atraktivnih obilazaka bio je posjet Udruzi proizvođača Momjanskog Muškata gdje je komisiji prezentiran Muškat momjanski, a na OPG-u Merklin Karin (Stara štala) komisija je evaluirala njihov održivi projekt, Od polja do stola, kao i sve djelatnosti kojima se obitelj bavi.

Odgovori

Pin It on Pinterest