Istarska županija financira i predfinancira vrijedan EU projekt Industrijsko-obrtničke škole Pula

Županijska Industrijsko-obrtnička škola (IOŠ) Pula već je godinama uključena u razne EU projekte putem kojih nastoji osuvremeniti prostore, opremiti laboratorija modernom opremom i uređajima, educirati nastavnike da bi što bolje mogli pratiti napredak tehnologije i primjenjivati nova znanja u nastavi. Posljednji u niz je projekt „Bolji uvjeti za učenje kroz rad – Unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva“, u kojem je Industrijsko-obrtnička škola Pula partner Strukovnoj školi iz Zadra. Iz spomenutog EU projekta Školi je osigurano 179.083,43 EUR (1.349.304,10 kn) za nabavu vrijedne specijalizirane opreme za radionice ručne obrade, automehanike, cijevnih instalacija i CNC strojeva. Ukupna vrijednost projekta za Školu iznosi 208.930,77 EUR-a, a razliku u iznosu od 29.847,34 EUR (224.884,78 kn) financirat će Istarska županija, kao osnivač Škole.

Budući da je riječ o značajnom projektu za strukovno obrazovanje u Istri, prema riječima istarskog župana Borisa Miletića, Županija je prepoznala njegovu važnost te je prihvatila i njegovo predfinanciranje, ali i financiranje. Sporazum o financijskoj potpori potpisali su danas župan Miletić i ravnatelj Škole Dragan Radovanović, a prisustvovali su i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac te resorna pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan. Sukladno Sporazumu, Županija, dakle, predfinancira projekt sa 179.083,43 EUR, a po primitku tih sredstava od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Škola ih je dužna uplatiti u Proračun Istarske županije.

Zahvalivši županu na potpori, ravnatelj je predstavio EU projekt te druge aktivnosti koje Škola provodi, a pohađa ju 210 učenika. Spomenuo je i EU projekt “Budi spreman i kompetentan”, u kojem je  IOŠ Pula, također, partnerska škola Strukovnoj školi “Vice Vlatkovića” iz Zadra. U sklopu projekta predviđena je edukacija nastavnika i djelatnika u partnerskim školama iz područja strojarske struke, te druge aktivnosti usmjerene na osnaživanje rada na području srednjoškolskog obrazovanja.

Nakon potpisivanja, župan i suradnici obišli su Centar praktične robotike u koji dolaze i učenici osnovnih škola, te automehaničarsku radionicu.

Odgovori

Pin It on Pinterest