Projektom „Mladi u (lokalnom) programu Grada Pula-Pola“ do veće uključenosti mladih u procese donošenja odluka i razvoj lokalne zajednice

U srijedu, 15. veljače 2023. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula predstavljen je projekt Mladi u (lokalnom) programu Grada Pula-Pola i najavljene su njegove prve aktivnosti.

Projekt, za koji su Gradu Puli i partnerima odobrena bespovratna sredstva u okviru Poziva na podnošenje prijedloga za 2022., program Erasmus + – Ključna aktivnost 154 za područje mladih, najavile su pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva – Fondazione per la promozione del partenariato e dello sviluppo della società civile Helga Možé, voditeljica razvoja i programa rada s mladima Volonterskog centra Istra Aleksandra Lera i predsjednica Udruge ZUM Katharina Mikulić.

„Naša želja je projektom doprinijeti većem uključivanju mladih u procese donošenja odluka i razvoj lokalne zajednice. Mladi će sudjelovati u izradi Lokalnog programa za mlade Grada Pule za razdoblje od 2024. do 2027. godine. Predvidjeli smo ukupno 19 aktivnosti – događaja za mlade, sistematiziranih u okviru 9 setova aktivnosti u koje očekujemo uključivanje oko 120 sudionika, mladih i predstavnika donositelja odluka“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov.

Projekt se u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023. provodi u partnerstvu s Volonterskim centrom Istra, Udrugom ZUM, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Školom za odgoj i obrazovanje-Pula. Kroz provedbu pruža se podrška izradi Lokalnog programa za mlade Grada Pule  za razdoblje od 2024. do 2027. godine na način da usporedno informiraju i osnažuju različite ciljane skupine – mladi i predstavnici donositelja odluka, za kvalitetno i suradničko sudjelovanje u procesu kreiranja javnih politika za mlade na lokalnoj razini.

„Jako se veselimo ovom projektu jer će on biti velika prilika za participativnu izradu ovog važnog dokumenta za mlade grada Pule. Slične procese smo radili u Medulinu i Poreču i pokazali su se jako uspješnim. No, zapravo najveći posao kreće po završetku projekta, kada Lokalni program za mlade Grada Pule bude izrađen i kada će ga trebati provesti“, poručila je upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva – Fondazione per la promozione del partenariato e dello sviluppo della società civile Helga Možé.

„Aktivnosti projekta osmišljene su na način da omogućuju i potiču što veći stupanj uključenosti mladih u cjelokupnom procesu izrade lokalnog programa za mlade: od samog sudjelovanja u procesu participativnog akcijskog istraživanja tijekom kojih će se mapirati ključne potrebe i interesi mladih, pripreme za kvalitetno uključivanje i sudjelovanje u aktivnostima dijaloga mladih i donositelja odluka, provedbe navedenih dijaloga u  područjima od interesa za unapređenje kvalitete života mladih, kao i u aktivnostima daljnje promocije važnosti i uloge lokalnog programa za mlade“, naglasila je voditeljica razvoja i programa rada s mladima u Volonterskom centru Istra Aleksandra Lera.

Uz redovite partnerske sastanke usmjerene praćenju i ostvarivanju rezultata provedbe aktivnosti projekta te informiranju šire javnosti, provest će se ukupno 19 aktivnosti – događaja za mlade u dobi od 13 do 30 godina, sistematiziranih u okviru 9 setova aktivnosti, pri čemu su aktivnosti usmjerene: osnaživanju mladih za participativno osmišljavanje i provedbu akcijskog istraživanja potreba mladih, kreiranju youth-friendly kampanje i brošure namijenjene informiranju mladih o važnosti i ulozi te područjima djelovanja strateškog dokumenta, osnaživanju mladih i predstavnika donositelja odluka za sudjelovanje u aktivnostima dijaloga u okviru kojih se definiraju ciljevi, mjere i aktivnosti iz ključnih područja važnih za aktivno sudjelovanje mladih u društvu, kao i osnaživanju mladih koji se suočavaju s preprekama sudjelovanju, s naglaskom na mlade s intelektualnim teškoćama.

„Kroz projektne aktivnosti omogućit će se razmjena informacija i ideja između mladih i ključnih dionika, odnosno predstavnika donositelja odluka – predstavnika lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, ustanova te poslovnih subjekata, su-kreiranje sadržaja, aktivnosti i usluga usmjerenim mladima, pri čemu se očekuje kako će upravo stvaranje prostora neposredne komunikacije doprinijeti jačanju međusobnog povjerenja mladih i donositelja odluka, kazala je predsjednica Udruge ZUM Katharina Mikulić.

Nakon konferencije za medije u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održana je prva aktivnost pod nazivom “Participativno akcijsko istraživanje potreba mladih: izrada okvira” koju provodi Volonterski centar Istra.

Projekt Mladi u (lokalnom) programu Grada Pula-Pola provodi se u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023., uz financijsku podršku Europske unije u iznosu od bespovratnih 31.300,00 eura.

Odgovori

Pin It on Pinterest