18. veljače u “5 do 12” na križanju Ciscuttijeve i Flanatičke kratka proslava umjetnosti i kulture!

18. veljače u 11:55 (5 do 12) na križanju Ciscuttijeve i Flanatičke ulice, održat će se kratka proslava u ime umjetnosti i kulture, a povodom 201. obljetnice rođenja Pietra Ciscuttija. Uz divne glasove studenata Muzičke akademije u Puli koji će otpjevati arije iz opera Figarov pir, Orfej i Euridika, pridružit će im se i pulski glumci Petra B. Blašković i Luka Mihovilović koji će u kratkim intermezzima između arija približiti  značaj Pietra Ciscuttija i njegove ostavštine, odnosu prema kazalištu nekad i danas i što se može učiniti da taj odnos bude još kvalitetniji.

Naime, 18. veljače 1822. rodio se Pietro Ciscutti, osoba koja je sa 25 godina iz Maniaga kraj Udina došla u Pulu, a svojim kasnijim ulaganjima značajno i kontinuirano tijekom života poboljšavao kvalitetu života svog grada i sugrađana.

Pored naziva ulice u centru grada i od nedavno kazališne dvorane Istarskog narodnog kazališta, o tom velikom dobrotvoru i meceni se gotovo ništa ne zna.

Osim toga što je gradio ceste, ulagao u komunalnu infrastrukturu, sagradio kvart Portarata, Danteov trg, Kandlerovu ulicu kao i mnoga druga nezapisana zdanja, sagradio je i dva kazališta. Teatro Nuovo, sagrađeno 1854. na Danteovom trgu koje je nekoliko godina kasnije postalo premalo za grad koji je sve više rastao, a građani imali sve veću potrebu za kulturnim uzdizanjem. Zbog toga, 1879. postavlja se kamen temeljac Politeami Ciscutti, velikom kazališnom zdanju kojeg danas zovemo Istarsko narodno kazalište.

Godine 1890. umro je Pietro Ciscutti i Pula se prema njemu doista okrutno ponijela. Zaboravila je tko je on bio i što je za nju učinio, baš kao i za mnoge druge pulske velikane. Njegovu grobnicu na gradskom groblju, 1974. godine kupila je druga obitelj čime se izgubio jedini preostali spomen na vječno počivalište ovog velikog dobrotvora i filantropa.

Zato ZVONO za Ciscuttija znači BUĐENJE, ZVONO protiv zaborava, ZVONO za podršku onome što se zbiva danas i što će ostati sutra. Zato je ZVONO ZA CISCUTTIJA, ZVONO ZA KAZALIŠTE S POGLEDOM U BUDUĆNOST.

Pridružite nam se u subotu, 18.02.2023. u 5 do 12 u Ciscuttijevoj ulici, a navečer u 19:30 nastavljamo obilježavanje rođendana Pietra Ciscuttija uz predstavu “FRANCAMENTE” autorice Petre B. Blašković u Istarskom narodnom kazalištu.

Odgovori

Pin It on Pinterest