2. Ciklus koncerata u Hotelu Pula

Nakon realiziranog prvog ciklusa JazzIstra nastavlja sa koncertima u HP-u. Poput prvog  ciklusa, i drugi se ciklus sastoji od četiri koncertne večeri…

 – Dialogues – 

Glazbeni dijalog dvoje glazbenika, svirača istog instrumenta, stavljenih pred izazov da nas  iznenade i zaintrigiraju bez stilskih ili tematskih kalupa, u potpunoj kreativnoj slobodi… 

19.2.2023. „FRIENDLY TALK“  

Saša Zorkić – gitara 

Aleksandar Lukić – gitara 

Ovaj gitaristički dvojac odvesti će nas na putovanje kroz pjesmaricu popularnih jazz  standarada. Od pjesama nastalih početkom prošlog stoljeća do tzv. contemporary standarada. 

Aleksandar i Saša uigran su dvojac spreman ponuditi dobru svirku prožetu vještim  improvizacijama i aranžmanima.  

 – Combos –  

Večeri tijekom kojih će se publici predstavljati mali jazz sastavi ili tzv. „combo“ sastavi. Trija,  kvarteti, kvinteti, možda i poneki sekstet imati će priliku pokazati raznolikosti, moć i  atraktivnost malih sastava… 

5.3.2023. STELLTET – „Čakule z diplome“  

Branko Sterpin – truba, Luka Vrbanec – alt/tenor saksofon, Carlos Fagin – klavir,  Nenad Mirt – kontrabas, Sebastian Stell – bubnjevi 

Ovih pet pulskih glazbenika najčešće nastupaju pod imenom Sterptet no ovoga se puta u ulozi  bendlidera našao bubnjar Sebastian Stell te se naziv sastava pretvorio u Stelltet. Sebastian će  se ovim koncertom predstaviti i kao kompozitor budući da će sastav izvesti mahom njegove 

autorske skladbe koje su nastale tijekom njegova studija na konzervatoriju u Trstu te su prvi  put izvedene na diplomskom ispitu. 

 – Big sounds –  

Veliki sastavi, odnosno big bandovi ili jazz orkestri, šarmantni svjedoci zlatnog doba jazza,  slušam kako „swingaju“ i prolazi me jeza. Tu su. Veliki su. Strašno galame. Sjednite i slušajte  ih, gospodo i dame. 

12.3.2023. BIG BAND PULA – „Play That Funky Music“  

Big band Pula na ovom će se koncertu predstaviti sa svojim sviježim FUNK repertoarom.  Svojom izvedbom skladbi koje su se nalazile na repertoarima legendarnih big bandova kao što  su orkestri Woodija Hermana, Maynarda Fergusona i Counta Basiea pulski će nam big band  pokušati dočarati atmosferu i „nemirni duh“ funka i sedamdesetih. 

– Everything but swing –  

Glazbenih ljepota ima mnogo. Ovo je večer rezervirana za sve što je uteklo iz zagrljaja  tradicionalnog jazza. 

19.3.2023. BOLEROSI – „Carlos El Cantante“  

Carlos Fagin – vokal 

Anja Rubil – flauta, Branko Sterpin – truba,  

Andrea Rojnić – klavir, Nenad Mirt – bas,  

Andrija Bošnjaković – udaraljke, Zoran Stanisavljević – bubnjevi 

Vjerujemo da je činjenica da će Carlos pjevati dovoljno atraktivna najava ovog koncerta. Inače  pijanist, Argentinac koji već godinama živi u Puli i aktivno sudjeluje na pulskoj glazbenoj sceni  prvi će se puta publici predstaviti kao pjevač. Oko njega okupila se nekolicina glazbenika  zaintrigiranih izazovima tradicionalne glazbe, ritmova i plesova latinske Amerike. Nekoliko  prekrasnih bolera nagnalo je ove glazbenike da se okupe i istraže kako ljepotu ove glazbe prenijeti slušateljima. Usput, publici će se predstaviti neki novi glazbenici koji su stigli u naš  grad dok će se oni „stari“, pulskoj publici već poznati, predstaviti u nekoj novoj ulozi. 

Koncerti počinju u 20h. Ulazi se sa stražnje strane, ne kroz hotel.    

HOTEL PULA (HP) uz svoju turističku djelatnost ovaj hotel postaje i okupljalištem pulske  alternativne kulturne scene krajem 80-tih i prvom polovicom 90-tih godina. Točnije, ta se  alternativna scena okupljala u disku Colloseum kasnije jednostavno nazvanom HP. I nakon tog  perioda klub je povremeno bivao poprištem kulturnih događanja kao što su primjerice jazz  koncerti održani u HP-u a koje je organizirala tadašnja Jazzbina Pula Jazz. U nastojanju da  oživi i ukaže na potencijalno iskoristive klubove i koncertne prostore u Puli udruga jazz  glazbenika Istre – JazzIstra je u prosincu 2022. godine organizirala koncert JazzIstra Orchestra  i Barbare Munjas. Spoznavši da hotelu slijedi renoviranje kojim će legendarni klub nestati  JazzIstra je odlučila nizom ciklusa koncerata još jednom oživjeti i „ispratiti“ klub. 

JazzIstra – udruga jazz glazbenika Istre okuplja istarske jazz glazbenike ponajviše se baveći  realizacijom programa JazzIstra Orchestra. Uz to se trudi poticati koncertne aktivnosti i  stvaralaštvo istarske jazz scene. Članovi udruge, posebno glazbenici okupljeni u pulskom big  bandu okosnica su koncertnih programa koji će se održati u najavljenom ciklusu koncerata.  Cilj je oživjeti scenu, ukazati na postojeće koncertne prostore i klubove, pokazati koliko se  raznolikih programa može ostvariti snagom lokalnih kreativaca, stvoriti samoodržive koncertne  aktivnosti u gradu te privući publiku uz koju i za koju će se producirati sadržaji lokalnih  gostujućih glazbenika. 

ULAZ “6 €URIĆA” je upravo pokrenuta kampanja kojom se nastoji doprijeti do postojeće  jazz publike i stvoriti novu publiku svjesnu činjenice da je za umjetničke programe dobro  kupiti kartu, te time poticati kulturnu scenu i omogućiti joj da samostalno producira nove  programe kroz koje će svoje kreativne potencijale u puno većoj mjeri moći pokazati lokalni umjetnici. Živa i puno aktivnija lokalna scena te gostovanja umjetnika iz drugih sredina teško  su ostvariva uz isključivo besplatne programe. Kupi kartu – podrži scenu. 

Odgovori

Pin It on Pinterest