Grad Pula njeguje dvojezičnost kao jedan od multikulturalnih i multietničkih identiteta grada

Grad Pula njeguje i implementira u sadašnji način života identitet svih povijesnih segmenata koje je grad proživljavao kroz stoljeća. Jedan od njih je valorizacija talijanske autohtone manjine, čime Pula potvrđuje svoju multikulturalnost i poštovanje kao i primjenu Statuta Grada Pule u stvarnom životu građana.

Po pitanju njegovanja jezika talijanske nacionalne manjine Grad Pula učinio je značajne korake u proteklom razdoblju. Važna je Odluka o uporabi talijanskog jezika i pisma u poslovanju trgovačkih društava i ustanova čiji je većinski vlasnik / osnivač Grad Pula iz kolovoza 2022. godine, nadalje preregulacija tabela za nazive ulica kako bi bila vidljiva na oba pisma te nadopuna naziva na velikim pločama na ulazu i izlazu iz grada, dvojezični natpis na Dječjoj knjižnici, autobusnim stajalištima, gradskim autobusima, parkiralištima, plakatima kulturnih događanja i drugim javnim mjestima od značaja za građanstvo.

Gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika sudjeluju na obilježavanju sjećanja na stradanje na kupalištu Vergarola te se tom prigodom gradonačelnik u svom govoru obraća na talijanskom jeziku.

Zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul njeguje suradnju s pripadnicima talijanske nacionalne manjine, predstavnicima ostalih manjina u gradu, esulima, ali i udrugama poput Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pule, udrugama proizašlim iz Domovinskog rata i ostalima.

Jedna od glavnih aktivnosti je poticanje suradnje između UABA Pula, esula i Grada te rad na približavanju, pomirenju i uklanjanju prepreka za zajedničko djelovanje i ostvarenja života.

Važno je naglasiti i zajedničke projekte očuvanja vrijednih povijesnih grobnica na Monte Giru u sinergiji Grada, esula i Centra za povijesna istraživanja iz Rovinja.

Vrijedan iskaz poštovanja prema jeziku manjina istaknut je kroz obilježavanje spomena na Pietra Ciscuttija, najvećeg filantropa Pule, graditelja zgrade Istarskog narodnog kazališta –   Gradskog kazališta Pula, čiju 201. obljetnicu rođenja obilježavamo 18. veljače ove godine.  Po njemu je, u sklopu obilježavanja Dana Grada Pule 2022. godine, imenovana Velika dvorana Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula.

Jedan od ključnih projekta Grada je i Kupalište Stoja, povijesno omiljeno kupalište Puležana i samim time i pripadnika talijanske nacionalne manjine. Provedba aktivnosti vezanih uz izradu projektne dokumentacije je dovršena.

U tijeku je izrada elaborata te dobivanje potvrda glavnih projekata i građevinske dozvole. Dovršetkom projekta, obnovljeno kupalište dobit će prepoznatljivost koju je imalo do devastacije i obogatit će urbanu vizuru Pule te doprinijeti značaju multikulturalne, multietničke i dvojezične Pule.

Odgovori

Pin It on Pinterest