Upriličen prijem za veleposlanika Republike Irske u Republici Hrvatskoj

Istarski župan Boris Miletić upriličio je jučer, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za veleposlanika Republike Irske u Republici Hrvatskoj NJ.E. g. Ruaidhrija Marka Downliga.

Župan Miletić zahvalio je veleposlaniku Downlingu na dolasku, poručivši kako Irsku i Hrvatsku vežu mnoge posebnosti i veze koje su posljednjih godina dodatno učvršćene.

„Istra je kao regija u posljednjih 200 godina promijenila mnogo državnih administracija i upravitelja, a danas je u svijetu poznata kao najbolja maslinarska regija u koju rado navraćaju brojni posjetitelji iz Europe i cijeloga svijeta. Međutim, turizam ima i drugu stranu i veliki je zadatak u budućnosti ostvariti što veću diversifikaciju industrije kako bi Istra ostala održiva i uspješna regija“, kazao je župan, poručivši kako je Istra premala da bi bila prosječna i da uvijek treba težiti boljem i uspješnijem.

Veleposlanik Republike Irske Ruaidhri Mark Downling izrazio je zahvalnost na dobrodošlici i prijemu te je potvrdio kako se odnosi između dviju država stalno poboljšavaju.

„Zajednica Hrvata u Irskoj trenutno broji oko 20.000 pripadnika, te mogu ustvrditi kako se značajan dio njih vratio u domovinu što je iznimno pozitivno za razvoj Hrvatske s obzirom da sa sobom donose iskustvo i vrlo važne gospodarske veze. Irska je prošla kroz slične događaje u prošlosti gdje je uloga dijaspore bila iznimno pozitivna u našem razvoju“, kazao je veleposlanik Downling spomenuvši kako Istra ima dobru reputaciju i efikasnost na razini Hrvatske te kako će se uvijek rado vratiti u posjet, posebno  tijekom obilježavanja Bloomsday dana – 16. lipnja, koji je posvećen liku i djelu irskog pisca Jamesa Joycea, te se već tradicionalno obilježava i u Puli.          

Odgovori

Pin It on Pinterest