Župan Miletić: Provodimo velika ulaganja u sve naše škole i u svim dijelovima Istre

Obrazovanje je visoko na listi prioriteta Istarske županije, a na brojne projekte i programe osvrnuo se na današnjoj konferenciji za novinare istarski župan Boris Miletić. Prema njegovim riječima, čak 46 % proračunskih sredstava za 2023. godinu, koji se odnose na upravna tijela Istarske županije,  izdvajamo upravo za Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu.

Podsjetio je da je Županija osnivač 25 osnovnih i 21 srednje škole, te Učeničkog doma Pula i brine za ukupno 80-ak školskih zgrada, što matičnih, što područnih škola. Isto tako, osnivač je i Istarskog veleučilišta.

„Tijekom ovih više od godinu i pol dana, koliko obavljam dužnost župana, imao sam prilike susresti brojne učenice i učenike, studente i studentice i uvijek bi im poručio isto: ulažite u svoje znanje jer znanje je nešto što vam nitko nikada ne može oduzeti. Ne kaže se uzalud da je znanje moć. Također, govorim i da smo premali da bi bili prosječni i zato želimo biti najbolji, želimo konkurirati kvalitetom, želimo konkurirati stručnim i kompetentnim kadrovima, znanjem i vještinama. U svemu tome baza je upravo obrazovanje, a Istarskoj županiji i meni kao županu, posebno je važno da stvaramo što kvalitetnije uvjete za školovanje naše djece i mladih. S tom mišlju se vodimo i pri definiranju prioriteta koje želimo u dotom razdoblju realizirati“, rekao je župan. 

Gledaju unatrag, župan je kazao da je 2022. godina bila u znaku velikih investicija u obrazovanje, a svakako najvažniji projekt je dovršetak projekta izgradnje i opremanja Medicinske škole u Puli, vrijedan 8,2 milijuna eura, a kojeg su zajednički financirali Županija i Grad Pula. 

Sadašnje i buduće generacije učenika dobile su uvjete za rad i učenje kakve imaju najrazvijenije europske zemlje, koje su Istri uvijek bile uzorom.  Dodatna vrijednost škole je svakako u tome što se u njoj školuju deficitarni i prijeko potrebni kadrovi u zdravstvu. Školu trenutno pohađa 371 učenik, u 16 odjela.

Nadalje, župan je spomenuo EU projekt KLIK Pula, odnosno uspostavu Centra za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula. Kao što je poznato, budući Centar nalazit će se u sklopu Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, na Stoji, a dogradnja je započela u listopadu prošle godine i radovi tijeku planiranom dinamikom. Vrijednost projekta iznosi oko 7,4 milijuna eura, od čega je gotovo 4 milijuna eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će preostali dio troškova snositi Istarska županija.

Centar KLIK bit će mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu će se učenje temeljiti na radu, a obavljat će se i unaprjeđivati i druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada.

Valja napomenuti i da se projekt uspostave Centra KLIK Pula sastoji se od 2 zasebna EU projekta. Jedan se odnosi na samu rekonstrukciju i dogradnju, a drugi obuhvaća niz programa stručnog usavršavanja za nastavnike, provedbu visoko kvalitetne praktične i teorijske nastave i provodi se u partnerstvu javnog i privatnog sektora. Ovaj potonji vrijedan 5,9 milijuna EUR i financiran je u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda.

Također, prošla godina će ostati zapamćena i po završetku dogradnje i opremanja Talijanske srednje škole „Leonardo da Vinci“ Buje-Buie, projekt koji su zajednički realizirali Talijanska unija – Unione Italiana, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Istarska županija, a vrijedan je gotovo 3 milijuna EUR.

Uz velike kapitalne investicije, postoji i cijeli niz drugih investicija – tzv. tekuća ulaganja, kojih je tijekom 2022. godine bilo uistinu mnogo i za što je iz županijskog proračuna izdvojeno preko 800 tisuća EUR. Valja izdvojiti zamjenu vanjske stolarije na atrijskim pročeljima Društvenog centra Pula, odnosno popularno znane Žute školu u Puli, za što je utrošeno preko 152 tisuće EUR. 

„Županija kontinuirano ulaže u školske zgrade svih škola, čiji je osnivač, i u svim dijelovima naše Istre. U ovoj godini očekuje nas još jedan iznimno značajan projekt za talijansku autohtonu zajednicu, a radi se o izgradnji Talijanske osnovne škole u Novigradu-Cittanova, vrijedan preko 2,6 milijuna eura koji će zajednički sufinancirati Županija, Talijanska unija i Grad Novigrad-Cittanova“, nastavio je župan. 

Spominjući tekuća ulaganja za ovu godinu, župan Miletić je kazao da je njihova ukupna vrijednost 1.750.000,00 milijuna eura, a naveo je, primjerice, dogradnju 3 dizala na Društvenom centru Pula (cca. 400.000,00 €); energetsku obnovu i adaptaciju prostora u Područnoj školi Martinski (cca 385.000,00 €), adaptaciju prostora školske zgrade u OŠ Krnica (cca. 580.000,00 €); adaptaciju prostora za radionice u Gospodarskoj školi Buje (cca. 272.500,00 €) i dr.
Govoreći, pak, o ukupnim budućim ulaganja u obrazovanje, ona iznose više od 20 milijuna eura, a velike šanse pružaju upravo EU fondovi koje Županija spremno dočekuje. Naime, od 25 osnovnih škola, čiji je osnivač Istarska županija, još su preostale 4 osnovne škole koje rade u dvije smjene, a to su: Osnovna škola Marčana, Osnovna škola Svetvinčenat, Osnovna škola Juršići i Osnovna škola Vladimira Gortana u Žminju. 

„Jednosmjenska nastava u svim školama čiji je osnivač, za Istarsku županiju je jedan od prioriteta. Za navedene škole gdje se nastava odvija u dvije smjene imamo spremne projekte dogradnje škola, a za koje čekamo raspisivanje najavljenih natječaja, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.“, kazao je župan i nastavio: 

„U razdoblju pred nama nastavljamo s dodjelom stipendija našim studentima, u tri kategorije (redovne stipendije, deficitarna zanimanja u zdravstvu i studenti slabijeg imovnog stanja), za što je osigurano 195,6 tisuća eura. U ak. god. 2022./2023. imamo ukupno 97 stipendista. Nova stavka koju smo uveli ove godine je sufinanciranje produženog boravka za osnovnoškolce za što smo osigurali preko 265 tisuća eura. Županija je osigurala i sredstva za plaće pomoćnicima u nastavi u visini od 270.700,00 eura, a osigurano je i dodatnih 100.000,00 eura za povećanje satnice pomoćnicima u nastavi. Također, povećali smo sredstva za Zavičajnu nastavu, pa će ona tako u 2023. godini iznositi više od 134 tisuća eura. U 2023. godini planirano je i tiskanje priručnika za učitelje i profesore. Na taj našim želimo jačati prisustvo Zavičajne nastave u našim predškolskim ustanovama, te osnovnim i srednjim školama“.

Podsjetimo, Istarska županija, kao prva županija u Hrvatskoj, u školskoj godini 2022./2023. uvela je program Građanskog odgoja i obrazovanja u svih 25 osnovnih škola čiji je osnivač, čime stvara značajan iskorak u pogledu modernizacije obrazovnog sustava u Istri. Za tu je namjenu osigurano 80 tisuća eura. 

Nadalje, Istarska županija redovito financira i rad Zajednice tehničke kulture Istarske županije i program Centra za popularizaciju znanosti i inovacije Istarske županije u ukupnom iznosu od gotovo 82 tisuće eura. Istarska županija sufinancira i rad Sveučilišta J. Dobrile u Puli, iako nije njegov osnivač,  za što je u ovoj godini predviđeno 61 tisuću eura. Isto tako, financira i rad županijskog Savjeta mladih, a pruža i financijsku potporu i Klubovima studenata.

Također, podsjećamo da je župan Boris Miletić u prosincu, u svojstvu predlagača uputio i amandman na Proračun u iznosu od 17 tisuća EUR, za nabavu novih i obnovu postojećih naslova za sve osnovne i srednje škole čiji je osnivač Istarska županija, s obzirom da je obnova knjižnog fonda ključna za njihovo funkcioniranje i daljnji razvoj. 

„Iz svega navedenog razvidno je da Istarska županija itekako ulaže u obrazovanje, našu djecu i mlade i zadovoljan sam i sretan zbog toga. Za kraj, spomenut ću da sam prije godinu dana održao i prvi sastanak župana s ravnateljicama i ravnateljima srednjih i osnovnih škola, čiji smo osnivači jer sam ih želio prije svega osobno upoznati, ali i saznati iz prve ruke o našim obrazovnim ustanovama. Takva praksa ranije nije postojala, a osobno ju vidim kao odličan primjer zajedničkog unapređenja obrazovanja u Istri. Jer da, bitne su zgrade, škole, ploče i knjige, ali najbitniji su ljudi, naše učiteljice, učitelji, profesori koji obrazuju i odgajaju našu djecu. Hvala im na tome!“, zaključio je župan Boris Miletić. 

Odgovori

Pin It on Pinterest