Svečano otvoreno sklonište za životinje

Sklonište za životinje urbanog područja Pule svečano je otvoreno 22. veljače 2023. godine na adresi Partizanski put 138 (kod Istarskih cesta).

Rješenje Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane glede minimalnih uvjeta kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje  ishodovano je 16. veljače 2023. te je njime utvrđeno da sklonište udovoljava uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje te može početi s radom.

Sve prisutne je u ime Grada Pule pozdravio gradonačelnik Filip Zoričić.

„Zahvalan sam svima koji su sudjelovali u projektu izgradnje skloništa. Zahvalan sam bivšoj gradskoj upravi što je započela ovaj projekt. Mi smo ga završili. Volonterska praksa koja će biti ovdje i edukacija za našu najmlađu djecu i školarce također je jedna dodana vrijednost projektu skloništa. Kao što se brinemo za naše sugrađane koji su u nevolji i ostavljeni, moralna nam je dužnost brinuti se o ostavljenim i zanemarenim životinjama. Na poseban način sam zahvalan općinama i gradovima na području Urbanog područja Pule koji su partneri skloništa te Istarskoj županiji“, rekao je gradonačelnik Zoričić te pozvao sve volontere i udruge za zaštitu životinja da se uključe u rad skloništa.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov zahvalila je svima koji su bili uključeni u projekt izgradnje skloništa za životinje – projektantima, izvođačima radova, kolegama iz Odjela za društvene djelatnosti i mlade, Istarskoj županiji i općinama Barban, Medulin i Fažana koje će sufinancirati komunalnu djelatnost rada azila, te udrugama za životinje što su otvorene za svaku daljnju suradnju.

„Ponosni smo što Grad Pula otvara prvo sklonište za životinje u Istri koje će ujedno biti i jedno od najmodernijih u Hrvatskoj. Ono što nam predstoji je rad na promociji rada samog skloništa i izrada web stranice. Cilj je da zadržane životinje budu udomljene čim prije i pronađu svoga vlasnika. Sklonište je otvoreno za sve građane. Planiramo posjete vrtićke i školske djece u edukativnim aktivnostima u skloništu“, najavila je pročelnica Ivana Sokolov.

Objekt skloništa na Partizanskom putu sa zaposlenicima zadovoljava sve uvjete glede Pravilnika, Zakona o zaštiti životinja i Zakona o zdravlju životinja.

Osiguran je smještajni kapacitet za 90 pasa, četiri mačke i dvije mačke s mačićima. Slobodnoživuće mačke se ne smještaju u sklonište već hvataju steriliziraju/kastriraju i vraćaju u prvobitno stanište. U objektu skloništa nalazi se polivalentni prostor za prijem stranaka tj. udomitelja koji će služiti i za prihvat te edukativnim aktivnostima.

„U glavnom objektu nalaze se još prostorije za mačke, prostor za pranje, čišćenje i uređivanje životinja. Nadalje, imamo obveznu prostoriju za karantenu-izolaciju, prostoriju za pregled i liječenje životinja. Za prehranu životinja nužno je bilo osigurati skladište za hranu i kuhinju te skladište za ostali pribor. U vanjskom dijelu nalazi se i prostor za slobodno kretanje i ispust. Sklonište ima kapacitet dovoljan za sve općine i gradove urbanog područja Pule“, rekao je voditelj skloništa Bojan Zidarić.

Smještajne jedinice za životinje nalaze se neposredno uz objekt te se radi o 22 boksa maksimalne veličine.  Djelatnici će voditi brigu da su u boksu združive životinje kako ne bi došlo do ozljeda. Osigurani su odvojeni boksevi za opasne životinje.

Uz prostorije skloništa nalaze se prostorije predviđene za veterinarsku praksu u kojima će se obavljati veterinarska skrb za životinje u skloništu i za životinje koje su preuzete i privremeno smještene u sklonište do vraćanja vlasniku. U veterinarskoj praksi nalazi se prostorija za pregled životinja, prostor za operativne zahvate i ostale prostorije te oprema za osnovne kirurške i veterinarsko-zdravstvene zahvate. U veterinarskoj praksi će se životinje operirati, liječiti, čipirati, cijepiti.

Odgovori

Pin It on Pinterest