Župan Miletić: “Kontinuirano radimo na jačanju zdravstvenog sustava u Istri”

Istarski župan Boris Miletić jučer je održao redovni sastanak s ravnateljicama i ravnateljima zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Istarska županija, a kojem su prisustvovali i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i resorna pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić. Bila je to još jedna prilika da se osvrne na aktualno stanje u istarskom zdravstvu, kao i da se raspravi o svim izazovima s kojima se sustav svakodnevno susreće.

Župan Miletić je kazao da je zasigurno najveći problem, prisutan uostalom na razini cijele države, nedostatak zdravstvenog kadra, a s čijim se ublažavanjem Županija uhvatila u koštac. Podsjetio je tako na stipendije koje se dodjeljuju studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu, a kojih je u ak. godini 2022./2023. ukupno 37 i za što je u županijskom proračunu osigurano preko 108 tisuća eura. Također, tu je i sufinanciranje stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, program stambenog zbrinjavanja, kao i burza zdravstvenih radnika, koju je Županija pokrenula koncem prošle godine.

„Privlačenje novog kadra, ali naročito i zadržavanje postojećeg jedan je od prioriteta kad govorimo o zdravstvu u Istarskoj županiji i time se aktivno bavimo te pripremamo niz konkretnih mjera. Zajednički pristup i koordinirano djelovanje su ključni jer jedino na taj način bit ćemo u mogućnosti kontinuirano pružati adekvatnu, kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu skrb našim sugrađanima. Maksimalno smo posvećeni jačanju zdravstvenog sustava i održavanju njegove stabilnosti“, poručio je župan.

Tijekom sastanka bilo je govora o projektima u pripremi i u tijeku, a valja izdvojiti značajna ulaganja u županijsku Specijalnu bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, konkretno rekonstrukciju i opremanje Odjela za dječju rehabilitaciju, u čijem sufinanciranju sudjeluju Istarska županija, svi istarski gradovi i sve općine. U ovoj godini se nastavlja i s obnovom voznog parka Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije te je planirana nabava dva suvremeno opremljena ambulantna vozila hitne pomoći, kao i nabava vozila sanitetskog prijevoza. U Istarskim domovima zdravlja nas, pak, uskoro očekuje isporuka najsuvremenijeg mobilnog mamografa, koji će biti instaliran u vozilu, zahvaljujući kojem će mamografski pregledi biti dostupni u svim dijelovima Istre.

Odgovori

Pin It on Pinterest