Budući policajci posjetili istarsku policiju

Učenici Osnovne škole Kaštanjer danas su posjetili Policijsku upravu istarsku, a među njima je bilo i onih koji se jednog dana vide kao dio tima istarskih plavaca

Foto: PU istarska

Kako bi se bolje upoznali s policijskim poslom, sjedište istarske policije i Policijsku postaju Pula-Pola danas su, u sklopu izbornog predmeta građanskog odgoja, posjetili učenici petog razreda Osnovne škole Kaštanjer.

Policijski službenici dočekali su vesele mališane te su im predstavili što sve radi policija i kako izgleda jedan radni dan policajca, a načelnik pulske policijske postaje Vjekoslav Vukšić odgovarao je na brojna pitanja koja su djeca imala o policijskoj službi i policijskim postupanjima, ocjenjivanju policajaca i njihovom obrazovanju.

Djeca su prvo razgledala šaltere upravnih poslova, a potom su sa zanimanjem obišla dežurstvo policijske postaje, prostorije za zadržavanje i ispitivanje. Zanimalo ih je i kako izgleda rad kriminalističkih tehničara te da li se tragovi pronalaze kao u televizijskim serijama. Otkrili su sve o otiscima papilarnih linija, a za uspomenu na svoj posjet policiji ponijeli su na papirićima svoje otiske.

U kratkom predavanju prilagođenom njihovoj životnoj dobi saznali su ponešto i o raznim oblicima ovisnosti te su se osvijestili kakva je vizija osobe koja je pod utjecajem alkohola isprobavši ”pijane naočale”.

Svoj posjet završili su razgledavanjem policijskih vozila pri čemu gotovo da nije bilo djeteta koje se nije poželjelo fotografirati u policijskom presretaču.

Učenici i njihova učiteljica bili su oduševljeni posjetom policijskoj postaji te su se kroz razgovor s policijskim službenicima uvjerili da je policajac pomagač i prijatelj svakog djeteta. Među djecom je bilo i onih koji su pokazali zavidno predznanje o radu policije, a nekolicina učenika izrazila je i želju da jednoga dana postanu policajci i policajke. No, na to će morati pričekati još koju godinu jer Ministarstvo unutarnjih poslova ove godine prima na školovanje učenike koji su završili drugi razred srednje škole, kao i one koji su završili srednjoškolsko obrazovanje te se žele prekvalificirati za zanimanje policajac/policajka.  

U oba programa polaznicima, odnosno učenicima osigurani su: 

  • udžbenici, nastavni materijal, pribor, školska torba, sportska oprema,
  • dodatno osiguranje,
  • mjesečna stipendija (1.000 kuna)
  • smještaj i prehrana,
  • sudjelovanje u radu policijskog zbora i tamburaškog orkestra,
  • omogućavanje nastavka trenažnog procesa športašima,
  • sva potrebna policijska oprema i odora

I najbitnije je da sve koji završe školovanje čeka siguran posao u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Natječaji još nisu otvoreni, ali oni koji su zainteresirani postati dio tima istarskih plavaca, sve nove informacije mogu pratiti na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske akademije ”Prvi hrvatski redarstvenik”.

Odgovori

Pin It on Pinterest