Bogat i raznolik program „Proces 2023“ u Dnevnom boravku Rojca

Program cjelogodišnje manifestacije „Proces 2023“ otvara Nina Đurđević svojom izložbom fotografija „Odlučna“. Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 9. ožujka u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca, a tom prilikom održat će se i razgovor s umjetnicom.

Program manifestacije „Proces 2023“ konceptualno je raščlanjen na tri veće cjeline: vizualnu, glazbeno-scensku te razgovore o queer književnosti.

U sklopu vizualnog djela programa održat će se izložba fotografija „Odlučna“ umjetnice Nine Đurđević koja tematizira samoubojstvo, mixed media izložba koja uključuje dvije multimedijalne instalacije i dvije video projekcije kojima je zajednička tematska odrednica propitkivanje intime, psihologije, tijela i seksualnosti autora Josipa Kresovića, izložba fotografija „Desire Paths“ Lare Varat koja se bavi seksualnošću, rodnim identitetom, ekspresijom i prostornom manifestacijom queer kulture te radionica, a zatim i izložba, „Istraživanje identiteta“ koju vodi umjetnik Petar Vranjković, namijenjena mladim osobama iz LGBTIQ+ zajednice koji će se istraživanjem vlastitih identiteta baviti kroz polaroid fotografiju i autoportrete.

Glazbeno-scenski program obuhvaća dvodnevno gostovanje queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo u sklopu kojeg će se održati projekcija dokumentarnog filma „Čopor pičića“, snimljenog na hrvatskoj turneji održanoj 2021. godine tijekom koje je HOF posjetio i Pulu. Nakon projekcije održat će se razgovor s redateljicom Paulom Skelin, a sljedećeg dana   njihov popularni drag performans. 

Program naziva „Do ciacole con…“ temeljen je na razgovorima o queer književnosti s aktericama i akterima queer književne scene u Hrvatskoj i regiji. U programu „Do ciacole con“ planirano je sudjelovanje nagrađivanog dramaturga i književnika Espija Tomičića, te nagrađivane slovenske pjesnikinje, kazališne kritičarke te suosnivačice i glavne urednice stripovske izdavačke kuće VigeVageKnjige Anje Golob.

„Ovogodišnji program Procesa u Pulu dovodi vrsne umjetnice i umjetnike, otvara brojna pitanja o kojima se u javnom prostoru često ne razgovara, te se odlikuje raznovrsnošću i multimedijalnošću. Pomalo smo izišli iz svojih okvira i kroz program obuhvatili radove u različitim medijima, ali kojima je zajednička visoka kvaliteta. Posebno mi je drago što se u Pulu ponovno vraćaju miljenice naše publike House of Flamingo, te da ćemo osim drag umjetničkog nastupa imati priliku pogledati film „Čopor pičića“ i razgovarati s redateljicom Paulom Skelin, te aktericama i akterima filma.“ – poručila je Ana Bačić, predsjednica udruge Proces.

Održavanjem programa na četiri lokacije, u Dnevnom boravku Rojca, Circolu, Galeriji Makina i Klubu Kotač, stvaraju se sigurni prostori za izražavanje LGBTIQ+ identiteta u Puli i nastavlja se izvanredna suradnja s dugogodišnjim partnerima.

„Važno je naglasiti da su financijsku podršku manifestaciji i ove godine pružili Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Pula-Pola, Turistička zajednica grada Pule, te prvi puta ove godine, i Istarska županija. Time se samo potvrdila važnost održavanja programa kojima se promovira queer umjetnost i kultura, te potiče otvaranje osjetljivih tema i razgovor o životima pripadnika i pripadnica LGBTIQ+ zajednice i našim pravima.“ – rekao je Jan Franjul, producent manifestacije.

Članovi udruge Adriana Posedel-Frančić i Boris Pein istaknuli su gostovanja Anje Golob i Lare Varat kao odličan primjer kojim se ilustriraju dva bitna cilja same manifestacije – predstavljanje pulskoj publici afirmiranih umjetnica i umjetnika iz LGBTIQ+ zajednice te stvaranje platforme koja pruža podršku mladim umjetnicima i umjetnicama da svoj rad i sebe predstave van velikih sredina.

Autor vizualnog identiteta i svih promotivnih materijala „Procesa 2023“ je pulski dizajner sa zagrebačkom adresom, Erik Burić.

Nakon otvorenja „Procesa 2023“, koje će se održati otvaranjem izložbe „Odlučna“ Nine Đurđević u Dnevnom boravku Rojca u četvrtak 9. ožujka u 19 sati, program manifestacije redovito će se objavljivati na društvenim mrežama udruge Proces, na mrežnoj stranici udrugaproces.hr te u emisiji „Proces“ koja se svake srijede od 17 do 18 sati emitira na Radio Rojcu.

Odgovori

Pin It on Pinterest