Obilježavanje Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

Foto: Glas Istre 2018.

Obilježavanje Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva prilika je da podsjetimo na važnost odaziva na Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva kako bi spriječili njegovu pojavu ili ranije otkrili rak, te time spasili ljudske živote i ublažili patnju.

Rak debelog crijeva je vodeći oblik raka u ukupnoj populaciji Istarske županije s prosječno 175 novooboljelih osoba godišnje (105 muškog i 70 ženskog spola), a drugi je  najčešći urok smrti od raka (iza raka pluća) sa 104 umrlih osoba (63 muškog i 41 ženskog spola).

U Istarskoj županiji (i Hrvatskoj) stope incidencije i smrti zbog raka debelog i završnog crijeva i dalje su visoke. Osnovni razlog za visoku smrtnost u RH je kasno otkrivanje – u trenutku dijagnoze oko 10% raka debelog i 14% završnog crijeva je lokalizirano, znači rano otkriveno (u SAD-u 40%). Za usporedbu, rak dojke otkriven je u lokaliziranom stadiju u RH kod 40% žena. Kod uznapredovalog raka osobama se ugrađuje stoma (kolostoma tj. mjesto gdje je debelo crijevo izvedeno na površinu trbušne šupljine), a stomu je moguće izbjeći redovitim preventivnim pregledima. 

Svatko može oboljeti od raka debelog crijeva. Samo oko20-25% oboljelih ima pozitivnu obiteljsku anamnezu (kolorektalni karcinom  u obitelji, obiteljske polipoze i slični sindromi) ili osobno imaju bolest crijeva koja pogoduje razvoju raka (ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest). Međutim 75-80% oboljelih nije imalo rak u obitelji, već je jedini rizični čimbenik kod njih bila dob. Naime, rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života,  a  90% svih kolorektalnih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina.

Spori proces tijekom kojeg se dobroćudne tvorbe (polipi) pretvaraju u rak debelog crijeva pruža jedinstvenu mogućnost  za sprečavanje i rano otkrivanje promjena. Redovitim preventivnim pregledima otkrivaju se i odstranjuju polipi te time sprječava rak.

Kolorektalni karcinom nevidljiv je i tihi ubojica: mnogi, koji imaju početne oblike te bolesti, nemaju nikakvih smetnji i misle da su zdravi, jer se bolest dugo razvija bez ikakvih znakova. Upravo je za zdrave osobe osmišljen Nacionalni program kojem je glavni cilj otkriti i odstraniti polipe te time spriječiti rak. Više od 90% oboljelih od ovog raka može se izliječiti ako se bolest rano otkrije i liječi.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva počeo je u Istarskoj županiji u siječnju 2008.g. Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije šalje na kućne adrese osobama oba spola u dobi 50 do 74 godine pozive za uključivanje u Program. Slični programi provode se u mnogim drugim državama već desetak godina. Pri kraju je peti ciklus pozivanja kojim su obuhvaćene osobe rođene 1947. – 1971. godine.  Osobe koje su već bile testirane u prošlom ciklusu,  dobivaju na kućnu adresu kuvertu s materijalima za slanje uzoraka stolice automatski po isteku dvije godine. Svi ostali koji se žele uključiti mogu to učiniti pismeno kuvertom s plaćenom poštarinom (slanje potpisananog pristanka) ili besplatnim telefonskim pozivom na  0800 202 000. Na kućnu adresu Nastavni zavod će im poslati sav potreban materijal te upute za uzimanje i dostavu uzoraka stolica. Materijal, poštarina i telefonski pozivi su za korisnike besplatni. Ako je nalaz testiranja uzoraka stolice na skrivenu krv pozitivan, pozivamo telefonom i pismom na kolonoskopiju s detaljnim uputama za čišćenje crijeva. Negativan nalaz se rutinski ne šalje, ali se može provjeriti kod obiteljskog liječnika ili pozivom na besplatni telefon 0800 202 000.

Na besplatnom info-telefonu Nastavnog zavoda  0800 202 000 od ponedjeljka do petka od 12 do 15 sati medicinske sestre daju informacije o Programu, primaju zahtjeve za uključivanje u Program i slanje potrebnog materijala, pružaju stručnu pomoć u provedbi svih koraka u Programu. Upiti se mogu poslati i na e-mail: javno.zdravstvo2@zzjziz.hr.

Odgovori

Pin It on Pinterest