U Šantaduru medulinski “Mali ekolozi” zasadili prvi mini voćnjak

Foto: Centar Šantadur

U petak, 3. 03. 2023. u Šantaduru – centru baštine i održivog razvoja održana je mala volonterska akcija – akcija sadnje 1. mini javnog voćnjaka u Medulinu. U predivnom, toplom, gotovo proljetnom prijepodnevu okupili su se veseli i vrijedni učenici trećeg razreda OŠ dr. Mate Demarin Medulin – članovi grupe „Mali ekolozi“ – u pratnji učiteljice Jasminke Zović, djelatnici Med eko servisa d.o.o. i volonteri udruge Sakramenski.

Ideja malog, javnog i svima dostupnog voćnjaka upravo na ovoj lokaciji, jedna je od zamisli članova udruge koja u prostoru nekadašnjeg medulinskog vrtića razvija centar Šantadur kao mali društveno-kulturni centar zajednice. Uz kulturne i zabavne događaje koje udruga organizira na ograđenoj zelenoj površini Centra u toplijem dijelu godine, prethodno je u suradnji i uz angažman zainteresiranih mještana (a bili su i tada uključeni „Mali ekolozi“ medulinske osnovne škole), realizirano nekoliko volonterskih akcija uređenja okoliša Šantadura, u kojima su orezane penjačice i ukrasno žbunje, ofarbani ogradni zidovi i sama metalna ograda te je u krugu dvorišta i na zelenoj površini zasađeno novo ukrasno bilje i cvijeće. U želji da se stvori, odnosno obogati prostor namijenjen mještanima svih generacija, za pomoć u ovoj konkretnoj aktivnosti udruga Sakramenski se obratila općinskom komunalnom poduzeću koje se odazvalo inicijativi donacijom sadnog materijala i zemlje, te čiji su djelatnici pripremili teren i pomogli mališanima pri samoj akciji sadnje. 

Tako je u timskom radu vesela družina zasadila po jednu višnju i mendulu (badem), dva limuna i dvije naranče te dva grma bobičastog voća. Vrijedni „Mali ekolozi“ još jednom su svojim primjerom pokazali kako se voli i brine o mjestu u kojem živimo, kako zajedno možemo puno i kako kada radimo s ljubavlju, ni jedan posao nije težak, naprotiv „ide kao pjesma“! A na kraju uspješno provedene akcije sadnje 1. mini javnog voćnjaka u Medulinu, učenici su u znak zadovoljstva zapjevali „Kad se male ruke slože“ te sa svojom učiteljicom uz sve zasađene voćke rastegnuli predivnu ekološku dekoraciju koju su tijekom hladnih zimskih mjeseci vrijedno pripremali upravo za ovu akciju – preko 30 metara dugu špagu na koju su nanizali šarene zastavice izrađene recikliranjem njihovih starih odjevnih predmeta. Ona će u Šantaduru služiti kao ukras kod organizacije nekih novih događaja i manifestacija već ovog ljeta, a u voćnjaku i njegovim plodovima, moći će kroz nekoliko godina uživati i djeca koja su svojim su-djelovanjem u stvaranju prostora zajednice bila protagonistima ovog malog-velikog poduhvata i svi ostali članovi naše zajednice koji će posjećivati i družiti se u Šantaduru.   

Aktivnost je provedena u sklopu projekta „Od fragilnih do AGILNIH pojedinaca i zajednica“, financiranog kroz program javnih potreba Općine Medulin, u suradnji udruge Sakramenski, Osnovne škole dr. Mate Demarin Medulin i Med eko servisa d.o.o. Organizatori zahvaljuju partnerima i pokroviteljima na pomoći u stvaranju nove, zelene i održive stranice Šantadurove priče kao još jednog primjera dobre prakse suradnje u zajednici te ponosno ističu, kako iako pred njen sami kraj – akcija sadnje 1. mini javnog voćnjaka u Medulinu – bila je mali lokalni doprinos nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj!“.  

Odgovori

Pin It on Pinterest