Otvorenje izložbe „Odlučna“ Nine Đurđević u organizaciji udruge Proces

Foto: Erik Burić

Proces započinje. Proces (se) nastavlja. Proces razgovora i slušanja sebe i drugih. Proces upoznavanja i prihvaćanja sebe i drugih u našim različitostima. Proces uvažavanja različitih mišljenja. Proces prihvaćanja nebitnosti tko koga voli dok god smo sretni u toj ljubavi. Proces prihvaćanja da smo svi jednaki. 

Udruga Proces i ove godine nastavlja svojim programima predstavljati domaću queer scenu i umjetnost, a ovogodišnju manifestaciju „Proces 2023“ započinje otvorenjem izložbe fotografija „Odlučna“ fotografkinje i snimateljice Nine Đurđević koje će se održati u Dnevnom boravku Rojca u četvrtak 9. ožujka u 19 sati. Nakon otvorenja same izložbe slijedit će razgovor s umjetnicom i sa psihologinjom i psihoterapeutkinjom Sandrom Tolić.

Nina Đurđević rođena je 8.3.1980. u Brežicama, Slovenija. Od 2002. do 2008. pohađala je Akademiju dramske umjetnosti Zagreb i stekla naziv dipl. akad. snimatelj, a od 2011. do 2013. usavršavala se na Master programu za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Članica je ULUPUH-a od 2011. godine, a od 2017. učlanjena je u Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika. Fotografije iz njezine serije Objekt(iv)na nalaze se u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Potaknuta vlastitim iskustvom unutar obitelji, Đurđević portretira osobe koje su si pokušale oduzeti život, ali nisu uspjele u svojoj nakani te su bile spremne javno podijeliti svoje iskustvo. Svaki portret je popraćen tekstom koji sadrži autoričin dojam susreta. Uz portrete bit će izložena i 2 autoportreta snimljena na mjestima samoubojstva autoričinih oca i brata. S obzirom da je pristup temi otvoren i pozitivan, pri čemu se ne potiče skrivanje osobnih intenzivnih iskustava autorice, upravo suprotno, portreti su kontrapostirani fotografijama koje autorica svakodnevno radi svojim mobilnim aparatom. Izložbu čini devet portreta i 2 autoportreta velikog formata, jednako toliko popratnih tekstova, audio uradak te 300-tinjak fotografija manjeg formata koje su projicirane na zid. Kustosica izložbe je Iva Prosoli, a producentica Vanda Volić.

Izložba je otvorena od ponedjeljka do petka od 9 do 21 sat do kraja ožujka.

Odgovori

Pin It on Pinterest