Istarskoj županiji ponovno petica iz proračunske transparentnosti

Institut za javne financije već godinama analizira proračunsku transparentnost svih županija, gradova i općina, a prema najnovijem istraživanju Istarska županija je i ove godine dobila odličnu ocjenu. Kako su najavili iz Instituta, nakon jedanaest godina, ovo je bio posljednji ciklus istraživanja u ovakvom obliku, odnosno s ovom metodologijom.

Istraživanje je, provedeno od 1. studenoga 2022. do 15. siječnja 2023. godine. Budući da se promatrala dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina otvorenosti mogla se kretati od 0 do 5. Istarska županija osvojila je maksimalan broj bodova za otvorenost i transparentnost svih proračunskih dokumenata.

„Biti godinama odlikaš u proračunskoj transparentnosti pokazuje kontinuitet u radu županijske uprave, kojoj je cilj otvorenost, pristupačnost i efikasnost. Isto tako, vrlo je važno da naši građani mogu na jednostavan, dostupan i lako pretraživ način pristupiti temeljnim financijskim dokumentima, a upravo im to omogućuje digitalni „Proračun Istarske županije – Vodič za građane“, komentirao je istarski župan Boris Miletić.

Spomenimo i da su pri samome vrhu i istarski gradovi, a njih 9 dobilo je ocjenu odličan (Buje, Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj, Umag i Vodnjan), dok je vrlo dobar Novigrad.

Kako navode iz IJF, proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Odgovori

Pin It on Pinterest