Grad Pula s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao ugovor vrijedan gotovo 6 milijuna kuna za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama

Grad Pula s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao je ugovor vrijedan gotovo 6 milijuna kuna za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

Na natječaj Fonda Grad Pula uputio je dvije prijave te su obje prihvaćene u postotku od 67, odnosno 80 posto prihvatljivih troškova. Prijave se tiču se projekata i aktivnosti sadnje novih drvoreda, proširenja mreže urbanih vrtova, uspostave novih zelenih površina, realizacije prve urbane šume na području grada, ozelenjivanja nadstrešnica na autobusnim stajalištima i edukativnih aktivnosti u sklopu projekta “Pula je zelena”.

„Svako financiranje ili sufinanciranje je dobro došlo, a posebno vesele ona koja se tiču očuvanja okoliša, zdravlja i ljepših vizura grada poput ovoga. Raduje me što je ugovor s Fondom sada i potpisan te vrlo brzo krećemo s uređenjem velikog broja zelenih urbanih prostora. Nastavljamo raditi za još zeleniju i održiviju Pulu“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

U listopadu ove godine Grad Pula aplicirao je s dvije prijave na Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za obje je prijave odobreno 5.941.565,90 kuna od maksimalno mogućih 6 milijuna kuna.

Svaka prijava sadrži po nekoliko projekata, a svi su vezani za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama kao sastavnog dijela Programa ublažavanja, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja.

Sukladno svom zelenom i održivom opredjeljenju, odobrenim sredstvima Grad Pula realizirat će devet projekata, odnosno formirat će urbanu šumu Monvidal, park na Hidrobazi, zelene nadstrešnice, nove javne slavine na zelenim i rekreativnim površinama, drvored duž gradske obilaznice, ozeleniti javno parkiralište i pješačku stazu na Verudeli, urediti zelenu površinu na križanju Palisine i Ceste prekomorskih brigada, urbani vrtovi realizirat će se na novoj lokaciji na području Mjesnog odbora Vidikovac te provesti projekt razmjene znanja i iskustva u primjeni mjera prilagodbe klimatskim promjenama „Pula je zelena“.

Realizacijom ovih, kao i mnogih drugih mjera i projekata koje Grad Pula provodi i planira provesti, svakako će se postići znatan pozitivan utjecaj na  ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama i zaštitu ozonskog sloja na području naše Pule.

Odgovori

Pin It on Pinterest