Svečano otvoren Park Anne Frank u Puli!

Filip Zoričić: Danas je predivan dan za naš grad i Hrvatsku jer s ponosom šaljemo sliku vječnosti i poruku mira svim generacijama i budućnosti!

U petak, 17. ožujka 2023. godine svečano je otvoren Park Anne Frank na pulskoj Punti kojem su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, veleposlanici i predstavnici veleposlanstava Države Izrael, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Švedske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Danske, generalnog konzula Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, brojni uvaženi gosti i građani.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske  Plenković pohvalio je inicijativu gradonačelnika Pule Filipa Zoričića koju je ocijenio hvalevrijednom te ispravnim potezom na lokalnoj razini s velikim globalnim dometom. 

“Činjenica da Pula danas organizira ovaj samostalni događaj na početku hrvatskog predsjedanja IHRA-om je jedna sjajna aktivnost. Posebno važno da u obrazovnom sustavu informacije i znanja o holokaustu ne ostanu na Dnevniku Ane Frank “, rekao je premijer te dodao kako je upravo zbog toga aktivnost koju želimo potaknuti kroz hrvatsko predsjedanje IHRA-om ta da govorimo o cjeloživotnom učenju, o antisemitizmu i holokaustu kako bismo spriječili da se genocid i slični zločini ne ponove.

„Stoga, globalno gledajući moramo imati svijest o antisemitskim incidentima, o raširenom ekstremizmu u nizu zemalja i sveprisutnijem govoru mržnje. Obveza svih nas je da se odlučno suprotstavimo takvim neprihvatljivim pojavama u društvu jer oni vrijeđaju ljudskost i dostojanstvo. Nema sumnje da  u vremenu rastućeg relativizma i opasnog propitkivanja demokratskih vrijednosti treba zaštititi povijesne činjenice u mjestima sjećanja i komemoracijama žrtava, kako bi zaštitili budućnost sjećanja na holokaust, a time i budućnost novih generacija”, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.  

Nakon prošlogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja, Grad Pula pokrenuo je inicijativu da se zelena površina na pulskoj Punti, imenuje po djevojčici Anni Frank, jednoj od najpoznatijih židovskih žrtava holokausta, a otvorenje je upriličeno na početku predsjedanja Hrvatske Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA).

„Danas je predivan dan za naš grad, a usudit ću se reći i za Hrvatsku. Danas šaljemo važnu poruku koja bi trebala odjeknuti i ovdje nadalje glasno progovarati. Otvaranje Parka Anne Frank nije samo slika Pule i smjera u kojem grad i društvo trebaju ići, nego nas poruke, koje danas šaljemo, moraju osvijestiti koliko smo mali i prolazni i kako smo pred naizgled slabim i nemoćnim još slabiji i nemoćniji. Ti slabi i nemoćni, ali samo na izraz i sliku, su djevojčica Anne Frank i mladica kestena Anne Frank. Zar nije tome tako? Djevojčica, skrivena od zla, danas je simbol pobjede, a mladica kestena izrasti će u snažno stablo, unatoč svim neverama koja ga čekaju. To je slika života, upornosti i odricanja. To je slika vječnosti i poruka mira i budućnosti. Poruka svim generacijama. I zato smo u Puli ponosni da sve te poruke šaljemo, a zahvalni svima koji ste danas s nama tu“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Okupljenima se prigodnim riječima obratio veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Nj. E. Gary Koren.

„Priča o Anni Frank poznata je širom svijeta i to je priča o milijunima djece i odraslih koji su izginuli tijekom Shoaha, poznatog i kao Holokaust. Želimo da se sjećanje na njih održi na životu, ali i sjećanje na događaje koji su doveli do genocida, do Holokausta, neutemeljene mržnje, otrovne netrpeljivosti susjeda naspram susjeda, što je sve u konačnici dovelo do ubojstva 6 milijuna Židova.

Čuvanje sjećanja – promišljanje na sjećanju – jedan je od naših glavnih ciljeva kao Države Izrael, a znam da je to i ključni prioritet i za Hrvatsku, a posebice jer je Hrvatska nedavno preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust – IHRA-om. Sjećanje je plemenit zadatak i za lokalne vlasti, kao danas u Puli, uz blagoslovljenu inicijativu gradonačelnika, Filipa Zoričića“, istaknuo je veleposlanik Države Izrael NJ. E. Gary Koren.

U svečanom programu sudjelovao je Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije u Puli pod ravnanjem maestra Domenika Briškog, učenici Gimnazije Pula, koje su pripremale profesorice Meri Šimunov i Marijana Tomić, te učenici Osnovne škole Kaštanjer, a za nastup ih je pripremila profesorica Nataša Ilić Agatić. 

Otvorenju Parka odazvala se i obitelj pokojne Anice Kovačić, koja je poznavala Annu Frank i provela s njom posljednje dane u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen.

Povodom otvorenja Parka Anne Frank danas,17. ožujka 2023. godine u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula dr. sc. Igor Jovanović i Igor Šaponja održali su zanimljivo predavanje o Anni Frank i Anici Kovačić uz projekciju kratkog filma s isječcima intervjua žrtava holokausta.

Odgovori

Pin It on Pinterest