“Umjetnošću protiv zaborava” – Olja Savičević Ivančević i Andreja Kulunčić u Klubu i knjižari Giardini 2

U Klubu i knjižari Giardini 2 nastavlja se ciklus programa „550 nijansi žene“ uz gostovanje spisateljice Olje Savičević Ivančević i vizualne umjetnice Andreje Kulunčić koje progovaraju, jezikom književnosti i likovne umjetnosti, o zaboravljenim sjećanjima žena, naših pretkinja. Preispitujući isključivi odnos prema prošlosti, pozivaju na izgradnju društva koje će se suprotstaviti svim oblicima nasilja.

U četvrtak, 23. ožujka u 19:00 sati održat će se predstavljanje dvije najnovije knjige Olje Savičević Ivančević – Ljeta s Marijom (Fraktura, 2022) i Pisma čitateljici (Buybook, 2023). Naspram velike povijesti koja pamti bitke, mirovne sporazume i brojke, nacionalne mitologije koja poznaje tek dva lika – junaka i izdajnika domovine, ali i klasične obiteljske povijesti koja računa vrijeme prema muškim potomcima, u romanu Ljeta s Marijom spisateljica iscrtava žensko rodoslovlje koje uz ime Marija, prati i „višak sudbine“. U životima Marija ogledaju se prekretnička zbivanja 20. stoljeća – kroz figuru oca-duha koji postoji samo kao riječ ili ulaznica za učenički dom djece palih boraca, razrušene domove, nepodobna prezimena. No, njihov život određuju i drugi, često zanemarivani trenuci– prva mjesečnica, prva ljubav, prvo plivanje, prva pjesma, prvo suprotstavljanje autoritetu. Poetika u kojoj se spaja „veličanstveno s ljupkim, ili grandiozno sa sentimentalnim, ili monumentalno i zadivljujuće sa smiješnim i simpatičnim“, iz koje iskri želja za radikalnom istinom koja je sve nego izričita, kristalizira se u dnevničkim zapisima Pisma čitateljici. Pisma su i manifest koji istupa protiv svih oblika nepravde, intimna refleksija na trenutak krajnje nesigurnosti, poziv na solidarnost i prijateljstvo.

Olja Savičević Ivančević nagrađivana je pjesnikinja i spisateljica. Knjige su joj prevedene i objavljene u trinaest zemalja, a ulomci iz proze i pjesme prevedeni su na tridesetak jezika. Prema nekoliko njezinih priča snimljeni su kratki igrani filmovi (BalavicaSedam neodgovorenih pozivaTrešnje), nacrtan je strip (Ljeto, Danijel Žeželj), a prema romanu Adio kauboju i dramskim tekstovima postavljeno je više kazališnih komada. Uz profesionalni književni rad, vodi radionice kreativnog pisanja, piše kolumne za novine i portale.

U subotu, 25. ožujka i nedjelju 26. ožujka s početkom u 11:00 sati Andreja Kulunčić održat će jednodnevne radionice izrade glinenih figurica „850 žena za 850 žena“. Putem izrade glinenih figurica žene i djevojke sudjelovat će u stvaranju pokretnog anti-spomenika – izraza kolektivnog sjećanja na traumu kažnjenica sa Golog otoka i Svetog Grgura. Prijave se zaprimaju na mail klubgiardini2@sanjamknjige.hr ili preko Facebook stranice do popunjenja kapaciteta.

Andreja Kulunčić je vizualna umjetnica i profesorica na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. U svojim radovima propituje različite aspekte društvenih odnosa i društvene prakse, zanimajući se za društveno angažirane teme, suočavanje s različitim publikama i suradnju na kolektivnim projektima. Izlagala na Manifesti u Frankfurtu na Majni (2002),

Documenti u Kasselu (2002), Istanbulskom bijenalu (2003), u Whitney Museum of American Art u New Yorku (2003), Palais de Tokyo u Parizu (2012) te samostalno u Sidneyu, New Yorku i Napulju.

Tijekom ožujka Klub i knjižara Giardini 2 slavi žene, njihova dostignuća i stvaralaštvo, stoga će posjetitelji i posjetiteljice moći ostvariti 10% popusta na odabrane naslove iz područja beletristike, povijesti i teorije koje tematiziraju iskustva žena i djevojki.

Odgovori

Pin It on Pinterest