Istarska županija sufinancira projekte iz područja kulture istarskih gradova i općina

Istarski župan Boris Miletić jučer je u potpisao drugi dio ugovora s dobitnicima proračunskih sredstava temeljem raspisanog Javnog poziva  za financiranje javnih potreba u kulturi, a riječ je deset istarskih gradova i općina, kojima je ukupno dodijeljeno oko 85 tisuća eura. Župan je i ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što su sredstva za javne potrebe u kulturi ove godine povećana za 19,16 %, a ukupno je osigurano 616.563,80 EUR.

„Imali smo i dvije teške pandemijske godine, tijekom kojih neke manifestacije zbog epidemioloških mjera nije bilo moguće održati. No, vratili smo se na tzv. „staro normalno“, što me veseli jer je kultura ono što nas obogaćuje i oplemenjuje. Čestitam vam na uspješno prijavljenim projektima“, kazao je župan dodajući da će Županija i dalje voditi brigu o našoj bogatoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini.

„Danas potpisujemo ugovore za projekte koji se u prvom redu odnose na spomenike. Sukladno Istarskoj kulturnoj strategiji, jedan od prioriteta nam je upravo očuvanje spomeničke materijalne i nematerijalne baštine. Unutar materijalne baštine imamo i tri kruga prioriteta, a to su kašteli, zatim freske i orgulje. Bitno je naglasiti da ovdje imamo i nekoliko drugačijih projekata pa tako po prvi put nekim manjim općinama pomažemo da u završnoj fazi dovrše projekte, koji su sufinancirani iz drugih izvora. Jedna takva sinergija nam je važna, posebice kad govorimo o obnovi spomeničke baštine što su dugotrajni i vrlo skupi zahvati“, poručio je pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica.

Nakon potpisivanja, gradonačelnica, gradonačelnici i načelnici zahvalili su se na dodijeljenim sredstvima, te su predstavili svoje projekte. Proračunska sredstva dodijeljena su:

  • Općini Vižinada-Visinada – Etapna obnova crkve Sv. Barnabe i Objava djela Elene Poropat Pustijanec: „Carlotta Grisi, Baletna diva iz Vižinade“
  • Općini Kršan – Kaštel Kožljak: Konstruktivna sanacija zidova – etapna obnova
  • Općini Cerovlje – Kaštel u Pazu, Međunarodni susret svirača Bajsa „Bajsi u Draguću“ i  Supci pud mavricun
  • Općini Kanfanar – Revitalizacija ruševina Dvigrad
  • Općini Grožnjan-Grisignana – Obnova crkve BDM žalosne u Vrnjaku
  • Općini Brtonigla-Verteneglio – Konzervatorsko-restauratorki radovi na rekonstrukciji crkve Sv. Jurja
  • Općini Oprtalj-Portole – Knjiga „Oprtaljski statut“ I. faza
  • Grad Buje-Buie – Susret puhačkih orkestara Istre i Kvarnera; te Konzervacija i sanacija kaštela Rota u Momjanu
  • Grad Pazin – konstruktivna i građevinska sanacija zvonika crkve Sv. Nikole
  • Grad Buzet – konzervatorsko-restauratorski radovi na osliku južnog zida svetišta župne crkve svetog Bartola u Roču

Podsjetimo, na ovaj Javni poziv mogle su se prijaviti ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, udruge i druge neprofitne organizacije, umjetnici, druge fizičke i pravne osobe te jedinice lokalne samouprave, s programima i projektima iz sljedećih kulturnih djelatnosti i područja: a) glazbeno, glazbeno scenske i filmske djelatnosti; b) književnost i izdavaštvo; c) zaštita materijalne kulturne baštine i muzeologija; d) nematerijalna kulturna baština; e) vizualne umjetnosti; f)  nove medijske kulture i g) međunarodna kulturna suradnja.

Odgovori

Pin It on Pinterest