Uručivanje certifikata Proizvod hrvatskog seljaka u subotu 13. svibnja

 

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je bogat program koji će se održati u subotu, 13. svibnja, na centralnoj pulskoj tržnici.  Uručivanje certifikata Proizvod hrvatskog seljaka održat će se oko 12.30 sati na trgu pored zgrade tržnice, no program počinje već od 10 sati. Konferenciji su nazočili Tomislav Capar (OPG Tomi), Budimir Žižović – Žižo (gastro tim RockCafea), Emilijano Zohil (OPG Zohil) i Renato Perc, direktor Tržnice d.o.o. Pula.

Ovo je šesti put po redu da se uručuju certifikati u organizaciji Tržnice d.o.o. Pula, a Grad Pula sufinancira također događaj jer je vrlo važno informirati široku javnost da u neposrednoj blizini Pule postoje proizvođači vrlo kvalitetne hrane.

“Želimo pokazati kupcima i potrošačima koji kupuju namirnice, voće i povrće na pulskoj tržnici

da ono što je jučer pobrano s njiva u okolici Pule, danas možete kupiti na pulskoj tržnici. Vrijednim i teškim radom brojni OPG-i (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) u okolici Pule proizvode razne proizvode koji su vrlo kvalitetni. Kupnjom domaćih, lokalnih proizvoda podržavamo također razvoj i budućnost poljoprivrede uopće a to je vrlo bitno za naše društvo,” istaknuo je u uvodnim riječima direktor Tržnice d.o.o. Renato Perc.

Svaki OPG koji se prijavi za izdavanje Certifikata, prolazi nadzor Komisije a nadzori i kontrole obavljaju se u suradnji sa Savjetodavnom službom. U subotu će ukupno 23 OPG-a dobiti certifikat Proizvod hrvatskog seljaka, stolnjak i pregaču s oznakama akcije. To je isto jedan znak, prepoznatljivi detalji koje kupac može uočiti na stolovima prilikom kupovine na pulskim tržnicama.

U akciju je uključeno ukupno 16 hrvatskih gradova i više od 600 obiteljskih gospodarstava diljem Hrvatske.

Vrlo je važno napomenuti i pozvati sve građane da besplatno sudjeluju u obilasku  poljoprivrednih gospodarstava u petak, 12. svibnja 2017. godine. Naime, u 17 sati kreće autobus sa stanice koja je odmah uz Zelenu tržnicu te vozi do okolice Pomera gdje će se pogledati proizvodnja i berba povrća na OPG Jurković, OPG Grbac i OPG Zohil.

U subotu se počinje s glazbom uz In Vino Veritas, a istodobno će Žižo i ekipa RockCafea pripremati Proljetnu padelu. U padeli će se pripremati sada dostupno povrće, koje se može kupiti na pulskoj tržnici, uz dodatak nešto malo istarskih kobasica “za gušt”.

Oko 11 sati nastupit će i zbor Studija Zaro. Oni će, pored ostalog, nastupit s pjesmom “Viruj vajk u svoje” koja govori o tome da se kupuju istarski proizvodi odnosno hrvatski. Video za ovu pjesmu sniman je prošle godine na pulskoj tržnici i dostupan je na službenoj web stranici Tržnice.

U 12.30 sati upriličit će se uručivanje certifikata poljoprivrednim proizvođačima.

Ove godine ukupno 23 OPG-a će dobiti certifikat te se svake godine interes za manifestaciju povećava. Jedan od ciljeva manifestacije je i privući mlade da se počnu baviti poljoprivredom, a neki od lokalnih OPG-a ulažu dodatnu energiju i stvaraju nove ideje kako bi predstavili mladima rad u poljoprivredi.

Emilijano Zohil iz Pomera je opisao svoje razloge sudjelovanja u akciji: “Brat i ja se bavimo proizvodnjom povrća već jako dugi niz godina. Na poziv direktora tržnice vrlo smo se rado odazvali da pokažemo gdje se naši proizvodi uzgajaju, što uzgajamo te koliko je važno da predstavimo svoje gospodarstvo.” OPG Zohil trenutno proizvode jagode, krumpir, kupus, a veća berba krumpira očekuje se oko 1. lipnja ovisno o vremenu.

“Vrlo je važno prikazati i dokazati da u ovom dijelu Istre postoji velika ili dovoljno velika proizvodnja povrća, a smatramo da široka javnost nije u to upućena. Ono što jedete može biti od lokalnih proizvođača. Naša proizvodnja je kontrolirana proizvodnja i hrana tako proizvedena je izuzetne kakvoće i nutritivnih vrijednosti,” dodao je Zohil.

O gastronomskoj ponudu za ovu subotu pobrinut će se Žižo i RockCafe gastro tim, a posjetitelji će moći uživati u Proljetnoj padeli s povrćem koje sada možete kupiti na pulskim tržnicama i malo istarskih kobasica.

OPG Tomislav Capar je istaknuo da jedna skupina OPG-a organizira nove aktivnosti za kolovoz, rujan i listopad. Planiraju nešto novo kako bi prikazali važnost poznavanja proizvodnje hrane ali i približili poljoprivredu mladima. U taj dio realizacije programa uključit će se proizvođači Peruško, Peršić i Capar: “Pokušavamo da kroz jahanje i animaciju s konjima zainteresiramo mlade za poljoprivredu te da vide recimo način kako se uz zabavu može dobiti korisno gnojivo, ali i da o konjima treba brinuti, a kasnije se isto gnojivo može koristiti u poljoprivredi.” Tako je završeno objašnjavanje sve većeg broja aktivnosti koje pripremaju poljoprivrednici iz okolice Pule.

 

Na kraju konferencije direktor Tržnice je zaključio da je svrha svih navedenih aktivnosti da se predstavi ne samo lokalni proizvođač, nego i pogleda proizvod na licu mjesta, na zemlji, jer ono što se proizvodi u kontroliranim uvjetima jest ispravna hrana, a to je ono što pulski poljoprivrednici žele istaknuti – ozbiljno bavljenje poljoprivredom u kontroliranim uvjetima daje vrlo vrijedne proizvode i zdravstveno ispravnu hranu koja zaslužuje potpuno povjerenje potrošača.

 

Više o događaju Certificiranja:

Projekt Certificiranja seljačkih tržnica s dodjelom znaka Proizvodi hrvatskog seljaka provodi se u Hrvatskoj od 2006. godine, a Gradska tržnica Pula kao jedna od najstarijih i najljepših tržnica u njega je uključena od samog početka. Danas se projekt provodi u 16 gradova diljem Hrvatske, a obuhvaćeno je više od 600 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava što najbolje govori o njegovoj uspješnosti i prihvatljivosti. Cijelu organizaciju certificiranja i dodjele oznake kojom se jamči porijeklo proizvoda zajedno provode Udruga hrvatskih tržnica (UHT), Savjetodavna služba te predstavnici udruga proizvođača, kao i lokalne samouprave i regionalne uprave.

Cilj ovog projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije. Ovakav način ponude domaće hrane predstavlja jedan od načina skraćivanja lanaca opskrbe građana hranom, te svježu i domaću hranu čini lakše dostupnom i to bez posrednika.  Osim toga ovo je izvrsna prilika da se turistima prikaže sva raznolikost ponude tradicijske hrane i na taj način najbolje prezentiraju naše kulturne i prirodne vrijednosti.

Želja je svih dionika u projektu privući što više građana, posebno onih mlađih, na tržnice i usput im omogućiti dobivanje vjerodostojnih podataka o porijeklu hrane koju kupuju kako bi im užitak posjeta tržnicama bio potpun.

Stoga s veseljem ističemo slogan kojim ih pozivamo na tržnice: „Domaća hrana – osmijeh s tržnice“.

Pin It on Pinterest