Održan projekt “BEING A – PART of Pula”

Danas je prezentiran projekt Being A Part kojeg vode Nika Janković Disney, Flynn Disney, Liberta Misan i učenici 4.c razreda Gimnazije Pula. Projekt su podržali Turistička zajednica Pula, Grad Pula, Ministarstvo Kulture i Medija Republike Hrvatske i Istarska Županija. Rezidencijalna podrška : MPC – Mediteranski Plesni Centar i Yoga centar Zanshin.

“Ako ste umorni od tradicionalnog turističkog iskustva i želite istražiti grad s novog gledišta Biti dio Pule je utjelovljeno turističko iskustvo koje prezentira grad iz očiju lokalnih umjetnika. Domaći umjetnici udružili su snage sa srednjoškolcima Gimnazije Pula i osmislili rutu kojom ćete Pulu doživjeti njihovim i vlastitim osjetilima. Tradicionalne pješačke ture govore o povijesti Pule, naša Vas tura vodi u sadašnji trenutak i nudi bogato, nezaboravno i razigrano iskustvo. Biti dio Pule ističe vaš odnos s gradom Pulom. Želimo privući pozornost činjenici da kvaliteta pažnje koju posvetite svijetu mijenja kvalitetu svijeta koji privlači vašu pozornost. Dok se krećemo kroz grad, naši vas umjetnici pozivaju na senzaciju: da osjetite drevne zidove Augustovog hrama; slušate odjeke Slavoluka Sergijevaca; nacrtate linije Amfiteatra; doživite grad s visine ili penjući se na njegove zidine.”

Kreirana ruta po gradu umjesto poznatih turističkih mjesta ističe dijelove grada koje posjećuje zajednica, te dijeli priče lokalnog stanovništva koji živi u Puli. Uz pitanja i vježbe dostupni su i videozapisi u obliku QR kodova koji su razvijeni uz pomoć učenika Gimnazije Pula, koji su, sudjelujući u projektu, vizualno oblikovali rutu i iskustvo, smišljali zadatke, prezentirali ih i snimali. Preferira se ovaj pristup jer nesavršenosti mogu dijeliti osjećaj pristupačnosti i poznatosti, za razliku od pretjerano urednih pokreta koji izazivaju osjećaj usporedbe.

“U duhu community-arta želimo da sudionici budu pokretačka snaga konačnog proizvoda, a profesionalci samo vjetar u jedra i kompas u rukama. Mi, kao dio lokalne zajednice Pula, želimo se pobrinuti da Pula ostane voljena i uživana zbog istih razloga zbog kojih građani tu ostaju ili se tu vraćaju. Želimo osigurati da oni koji posjete mogu doživjeti ljepotu Pule, a da istovremeno aktivno sudjeluju u stvaranju dugotrajnih uspomena” – istaknuli su.

Odgovori

Pin It on Pinterest