Predavanje Nemanje Stokrpa “Rokenrol i ratovi na prostoru bivše Jugoslavije 1991. – 1995.” u Puli

U četvrtak, 30. ožujka 2023., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula (Kandlerova 39) održat će se predavanje Nemanje Stokrpa, mag. hist., “Rokenrol i ratovi na prostoru bivše Jugoslavije 1991. – 1995.”. Organizatori su Klub studenata povijesti – ISHA Pula i Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana.

O predavanju:

Povjesničar Nemanja Stokrp će kroz predavanje pokušati odgovoriti na pitanje kakvu je ulogu imao rock ‘n’ roll u traumatičnim događanjima devedesetih kao dio popularne kulture uvelike uvjetovanom tadašnjim političkim događanjima, a kao dio identiteta jednog dijela populacije. Predavanje je temeljeno  na analizi sadržaja rock ‘n’ roll ostvarenja nastalih na jugoslavenskom prostoru u navedenom kronološkom okviru, a važan povijesni izvor  bili su i iskazi istaknutih aktera tadašnje rock
‘n’ roll scene prikuplјeni putem intervjua. Primjerice, sugovornici predavača bili su rock kritičar i publicist Petar Janjatović i gitarista Saša Milovanović, član nekadašnjeg kultnog sastava KUD Idijoti iz Pule.

O predavaču:

Nemanja Stokrp (1994), magistar povijesti, završio povijest na Katedri za savremenu istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2022. godine s temom „Rokenrol i ratovi u bivšoj Jugoslaviji 1991-1995” kod mentorice prof. dr. sc. Radine Vučetić. Dobitnik je Nagrade „Andrej Mitrović” za najbolji magistarski rad na Katedri za opštu savremenu istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Većinom se bavi društvenom i kulturnom poviješću, prije svega popularnom kulturom i temom rock ‘n’ rolla. Trenutno živi i radi u Puli.

Odgovori

Pin It on Pinterest