Župan Miletić posjetio Općinu Motovun

Istarski župan Boris Miletić posjetio je prošlog tjedna Općinu Motovun gdje je održao radni sastanak s načelnikom Općine Tomislavom Pahovićem, predsjednikom Općinskog vijeća Elvisom Linardom i suradnicima, a na kojem je prisustvovao i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac.

Načelnik Pahović se na početku radnog sastanka zahvalio županu na dolasku te je upozorio na probleme s uređenjem katastra u poljoprivredi, odnosno dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, što je od velike važnosti budući da je općina Motovun izrazito poljoprivredni kraj. Župan Miletić je kazao da će prvom prilikom resornoj ministrici prenijeti iznijete probleme, kako bi se razmotrili najbolji načini za nastavak uspješnog razvoja istarske poljoprivrede.

Načelnika je zanimala i situacija s prostornim planiranjem i planiranim izmjenama i dopunama Prostornog plana Istarske županije, što je prema njegovim riječima izazvalo veliki interes mještana.   

„Što se tiče prostornog planiranja, u tijeku je pokretanje postupka strateške procjene utjecaja na okoliš Izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije, a u izradi je i Plan razvoja Istarske županije za koji se, također, provodi postupak strateške procjene utjecaje na okoliš. Izmjene i dopune Plana zamislili smo u dva koraka. U prvom smo obuhvatili određene segmente, a koje se odnose na energetiku, vodoopskrbu, gospodarenje otpadom, morske luke, odnosno ribarstvo i održavanje cesta i cestogradnju. Na ljeto planiramo ići s drugim Izmjenama i dopunama koje će, pak, obuhvatiti ostatak, poput građevinskih i turističkih područja i šumarstva. Ključno nam je zbog zelene energetike i ostvarenja ciljeva iz Europskog zelenog plana koji predviđa prelazak na obnovljive izvore energije do 2030. godine, reagirati na vrijeme, kako bi ostvarili zadane ciljeve“, poručio je župan Miletić.

U nastavku radnog sastanka, načelnik Puhović je pohvalio uređenje i održavanje cesta na području općine i Županijsku upravu za ceste Istarske županije, koja je nadležna za cestovnu infrastrukturu. Nadalje, predložio je uređenje glavne ceste u naselju Kaldir, a razgovaralo se i o biciklističkoj manifestaciji Istra 300 s rutama koje prolaze kroz Općinu Motovun. Naime, zbog navedene utrke zatvara se jedina cesta koja vodi u Motovun i to od 8 ujutro do 17 sati, praktički cijeli dan. Župan Miletić je poručio kako se do utrke, koja se održava 8. listopada, treba poboljšati komunikaciju organizatora i predstavnika Općine Motovun te Grada Poreča, kako bi se pronašlo rješenje na obostrano zadovoljstvo.

Župana je zanimao i status Motovunskog filmskog festivala, koji se održava od 1999. godine i posvećen je malim i nezavisnim produkcijama diljem svijeta. Načelnik Pahović je kazao da Motovun danas živi turizam i znatno se razvio posljednjih godina.

„Želimo suživot Festivala s građanima, i kao Općina Festivalu smo davali potporu i davat ćemo i dalje, no ne možemo prestati živjeti na 5 dana“, poručio je načelnik Pahović, istaknuvši kako s organizatorima Festivala žele suradnju i dogovor.”

Odgovori

Pin It on Pinterest