U Vodnjanu Weekend Food Festival

SVJETSKI KUHARI WEEKEND FOOD FESTIVALA U VODNJANU

Vodnjan i njegova tradicija i ove su godine odigrali značajnu ulogu u glasovitom Weekend Food Festivalu, što se proteklog vikenda održao u Rovinju. Karavana od 30-ak vrhunskih svjetskih kuhara, novinara i PR stručnjaka, pohodila je u nedjelju Vodnjan kako bi se upoznala s njegovim posebnostima, naslijeđem i ogromnim gastronomskim potencijalom.

Dvostruki najbolji chef svijeta Dabiz Munoz, glasoviti dobitnici Michelinovih zvijezdica poput, Joao Oliveire i Richarda Camarenae te uz Mintu Malgorzata novinari Voguea, Fine Dining Lovers, GQ Bruna Amendula, Gökmen Sözen turski Food and Wine ekspert, David Constable, Roy Yerushalmi osnivač “World’s 50 Best Restaurants MENA” Academy Chair – Israel, VICE, La Cucina Italiana, Identita Golose, CN Traveller, Conde Nast, FoodInLife i predstavnici Guccija, imali su prilike naći se u gradu iz kojeg u svijet odlaze najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja. Temelj suvremene gastronomije.

U epicentru maslinarske renesanse ugledni su gosti gostovali već prošle godine, a oduševljenje ovim netaknutim istarskim biserom, koje su još lani nesebično pokazivali svjetski stručnjaci, uvjerilo je organizatore festivala da Vodnjan mora postati obavezna stanica na izletu rezerviranom za festivalske predavače i paneliste.

“Po drugu godinu zaredom svi mi prenose veliko oduševljenje Brijunima i Vodnjanom, te kako im to čini vrhunac putovanja. U svakom jelu se osjeti autentičnost uz nevjerojatnu gostoljubivost. Oduševljava ih broj vrhunskih maslinovih ulja koja su imali priliku kušati”, poručio je direktor programa Hrvoje Petrić te izrazio uvjerenje da će i ove godine gosti i novinari očaranost Istrom, prvenstveno Brijunima i Vodnjanom, prenijeti svijetu i svojim milijunskim pratiteljima.

Bez vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja nema vrhunske gastronomije, a kad se dolazi u Vodnjan, onda se uglavnom dolazi upravo zbog njega. Međutim, gosti su imali prilike upoznati se i s nizom drugih vodnjanskih delicija i gastronomskih specifičnosti, poput glasovitog Vin de Rosa, pršuta ili sireva. Naglasak Press tripa je naravno na upoznavanju s autentičnom kuhinjom pa je i gastro stručnjake oduševilo koliko je autohtona tradicionalna istarska gastronomija i način pripreme hrane bliska trendovima svjetske kuhinje. Ukusne, zdrave i kvalitetne namirnice te jednostavna priprema zajednički su im nazivnik.

Pritom su se mogli opustiti u prisnoj atmosferi, gostoljubivosti domaćina Grada Vodnjan-Dignano, Agroturista, Turističke Zajednice Grada Vodnjana i Comunita’ degli italiani di Dignano – Zajednice Talijana Vodnjan koji osvajaju skromnošću i jednostavnošću. Ugledne goste već su u popodnevnim satima domaćini dočekali ispred crkve sv. Blaža otkud je krenuo kratki obilazak Vodnjana. Svjetski poznati kuhari i drugi stručnjaci oduševili su se bogatim naslijeđem, svjetovnom i crkvenom arhitekturom, poviješću, a ponajviše izvornošću Vodnjana, nenarušenu uplivom turizma. U dojmljivoj Zajednici Talijana Vodnjan na maloj tržnici lokalnih proizvoda prije večere uz druženje s proizvođačima predstavljena su im ponajbolja ekstra djevičanska maslinovog ulja, ona koja osvajaju svijet svojom kvalitetom, ali i drugi autentični proizvodi Vodnjanštine poput vina Teraboto koji u svojoj paleti također njeguju tradiciju Vin de Rosa.

Tradicionalna istarska večera s potpisom chefa Roberta Perića i LF Cateringa u nekoliko sljedova pripremljena je u intimnom ambijentu Ekomuzeja Istrian de Dignan, koji na najbolji način dočarava izvorno bumbarsko domaćinstvo. Imali su prilike kušati tradicionalnu maneštru, fritaju s divljim radićem i mladom kapulom, fuže sa šparugama i špaletom, janjetinu na padelu s polama krumpira… Večera je okrunjena istarskim vinima Dešković, Medea, Roxanich, Dobravac i Babos te vodnjanskim maslinovim uljima Baioco, Brist, Meloto, Stancija St. Antonio, Cadenela, sirevima s Kumparičke, rakijama destilerije Damijanić, kavom pržionice Bora Nera s glasovitim Buršićevim pršutima i sirevima OPG-a Cetina, naravno uz autohtone amarette i tortu od skute Morisa Civitica i Vin de Rosa. Uz glasove pjevača Zajednice Talijana Vodnjan, koji su im zapjevali u tradicionalnoj svečanoj nošnji, bio je to, kako su izjavili gosti, događaj za oči, uši i, naravno, nepce.

Odgovori

Pin It on Pinterest