Dana planeta Zemlje u Puli se obilježava brojnim aktivnostima

Gradonačelnik Filip Zoričić pridružio se sadnji stabala kod dječjeg igrališta u Rohreggerovoj ulici

Grad Pula će i ove će godine brojnim aktivnostima obilježiti 22. travnja, Dan planeta Zemlje s namjerom skretanja pozornosti na klimatske promjene i posljedice za život na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te jačanja svijesti  o  problemu  neposrednog zagađenja okoliša, ali i pronalaska najboljih rješenja za njegovu zaštitu.

Hrvatske šume su u suradnji s Gradom Pula, Herculaneom i djecom iz Dječjeg vrtića Mali svijet, koji provode program Vrtić u prirodi, povodom Dana planete Zemlje u petak, 21. travnja 2023. godine posadili pet stabala hrasta crnike na zelenoj površini igrališta Vidikovac Jug u Rohreggerovoj ulici, a sadnji se pridružio gradonačelnik Filip Zoričić.

Osim ove akcije, Dan planeta Zemlje u Puli se obilježava sadnjom 30 stabala voćaka na zelenim površinama oko pulskih osnovnih škola i dječjih vrtića, sadnjom stabala na javnim zelenim površinama, akcijskom prodajom cvijeća u Flanatičkoj ulici od 19. do 22. travnja, besplatnim predavanja po mjesnim odborima i podjelom sezonskih sadnica u sklopu manifestacije „Cvijet gradu“ koja se provodi već godinama, te akcijom čišćenja šumice na Gregovici 22. travnja u 10,00 sati u sklopu manifestacije „ Zeleno srce grada“.

U gradu Puli se kontinuirano sade nova stabla, grmovi i trajnice na javnim zelenim površinama kako bi se dodatno ozelenio grad, a u sklopu planiranih aktivnosti Programa ublažavanja klimatskih promjena, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja.

„Ovi datumi su prilika da se podsjetimo važnosti očuvanja našeg okoliša, a Grad Pula uskoro nastavlja s uređenjem velikog broja zelenih urbanih prostora. Time radimo u pravcu naših već jasno iskazanih opredjeljenja da Pula postane zelena i održiva“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Grad Pula se prošle godine prijavio se na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s projektnim prijedlozima i aktivnostima sadnje novih drvoreda, proširenja mreže urbanih vrtova, uspostave novih zelenih površina, realizacije prve urbane šume na području grada, ozelenjivanja nadstrešnica na autobusnim stajalištima i edukativnih aktivnosti u sklopu projekta “Pula je zelena”. S Fondom je potpisan ugovor u vrijednosti oko 800 tisuća eura za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

Realizacijom ovih mjera i mnogih projekata Grad Pula će postići značajan pozitivan utjecaj na  ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama i zaštitu ozonskog sloja na području Pule.

Odgovori

Pin It on Pinterest