Manifestacija “Pula čita!” od 26. do 28. travnja 2023.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula organizira novu trodnevnu manifestaciju posvećenu knjizi i čitanju PULA ČITA!, čije će prvo izdanje biti održano od 26. do 28. travnja 2023.  na raznim gradskim lokacijama, čime će se knjige i razgovore o njima dovoditi u nove ambijente te pronalaziti put do novih korisnika. Program sačinjavaju književna predstavljanja i susreti, predavanja, javna čitanja s posebnim naglaskom na suradnju gradskih institucija i ustanova.

Ovu, novu manifestaciju Knjižnica će započeti uoči samog festivala zajedničkim ulaskom u Strikomanov Milenijski svijet.

Milenijsku fotografiju snimit će Šime Strikoman, diplomirani filmski i televizijski snimatelj, koji se profesionalno bavi i snimanjem fotografija u srijedu 26. travnja 2023. u 10 sati  na Trgu Forum.

Budući da je za snimanje specifične, milenijske fotografije potrebno 500-tinjak ljudi, iz Knjižnice pozivaju sve zainteresirane koji su u mogućnosti uključiti se da se pridruže i postanu kako dio manifestacije Pula čita, tako i foto-poruke koju ćemo zajedno iz Pule poslati u svijet. Za sudjelovanje potrebno je biti odjeven u majicu bijele boje, a planirano trajanje je 45 minuta.

Manifestacija Pula čita! osmišljena je s ciljem promicanja knjige, informiranja i educiranja o važnosti književnog i kulturnog nasljeđa te podizanja kulturne i obrazovne razine društva u cijelosti umrežavanjem kulturnih institucija, udruga i pojedinaca, svojim raznolikim programom namijenjen kako najmlađima tako i starijoj generaciji. Na svoj poseban način, Pula se pridružuje drugim knjižnicama koje provode projekt sličnog imena čiji je zajednički cilj i djelatnost poticanje i promocija čitanja i književnosti umrežavanjem građana i institucija.

Ravnateljica knjižnice Nadia Bužleta na konferenciji za medije, koja je održana 24. travnja u prostorima Knjižnice, naglasila je da se radi o novoj manifestaciji o kojoj se već neko vrijeme razmišlja, posebno nakon novih, zabrinjavajućih rezultata istraživanja o čitanju koje je provedeno uoči netom održane manifestacije Noć knjige.

– Ova manifestacija posvećena je čitanju, knjigama, Puljanima, a namjera nam je da postane tradicionalna. Želimo knjižnicu učiniti još više prepoznatljivom te uključiti razne kulturne ustanove u gradu i šire, imamo puno ideja i vjerujemo da ćemo ih u uspješno realizirati. Ovogodišnje izdanje manifestacije čini 14 različitih programa, a održat će se na sedam lokacija. Dok je sam naziv manifestacija preuzet od niza manifestacija sa sličnim generičkim nazivom kao što su Zadar čita, Koprivnica čita, Ljubljana čita Torino čita, naš Pula čita! gradi svoju priču i šalje svoju poruku. Primjerice, milenijskom fotografijom želimo pokazati i ukazati na važnost čitanja, uključiti kako učenike osnovnih i srednjih škola tako i sve naše sugrađane, objasnila je Bužleta.

Uz susrete s autorima i predstavljanje knjiga, manifestaciju u velikoj mjeri čine i čitanja u podprogramima Pula čita PuluPula čita klasike i Čitajmo (s) najmlađima koje, naglašeno je, Knjižnica namjerava razvijati u sljedećim izdanjima. Programi su namijenjeni raznim dobnim skupinama i na sve je ulaz slobodan.

Odgovori

Pin It on Pinterest