Pulsko Kino Valli započinje međunarodni projekt vrijedan 100 tisuća eura!

Velika je to vijest za Kino Valli koje po prvi puta sudjeluje u značajnom europskom projektu koji su na natječaju “Collaborate to Innovate” odabrale financirati mreža europskih kina “Europa Cinemas” te Kreativna Europa – potprogram Media. Ideja je potaknuti umrežavanje nezavisnih europskih kina kako bi zajednički razvili strategije i aktivnosti uspješnijeg djelovanja, promovirajući pritom vrijednosti europske kinematografije, razvoja publike i održivosti kinoprikazivačkog sektora.

“Razigrano kino” (Playing Cinema) međunarodni je partnerski projekt pulskog Kina Valli, varaždinskog Kina Gaj i Kina Romuva iz litavskog grada Kaunasa kojem je cilj obogatiti program kina inovativnim pristupom filmovima i filmskoj kulturi te uključivanju publike. Međunarodna suradnja triju kina temelji se na – igri, a sadržaj će biti prilagođen publikama raznih dobnih skupina i afiniteta.

“Cilj projekta “Razigrano kino” je, što i sam naziv kaže, povezati kino s igrom kako bismo proširili naše programe za vjernu publiku i zainteresirali i uključili novu publiku te joj ponudili jedan drugačiji oblik zabave vezane uz filmove. Fokus nam je na europskoj kinematografiji. Predstavit ćemo novu dimenziju upoznavanja kina i filmova kroz društvene igre koje ćemo proizvesti tijekom projekta, a potom će one ostati trajno dostupne publici svih generacija”, pojašnjava Nataša Šimunov, voditeljica Kina Valli te dodaje da je iznimno veseli što će pulskom kinu sudjelovanje u ovom projektu omogućiti vidljivost na međunarodnoj sceni i sigurno otvoriti put prema novim projektima koji će unaprijediti rad kina.

Program započinje ovog petka, 27. listopada u 19 sati projekcijom komedije “Velika ljepota” (La grande belezza) talijanskog redatelja Paola Sorrentina koji donosi moćnu priču o hedonizmu i izgubljenoj ljubavi te izniman portret današnjeg Rima. Tijekom projekta će biti prikazano ukupno osam suvremenih filmskih klasika, među ostalima još i Fellinijev “Slatki život”, “Léon” Luca Bessona te “Pariz, Teksas” Wima Wendersa.

Ti filmovi bit će uvertira u filmske kvizove koji će se dijelom naslanjati na njih, a održavat će se jednom mjesečno. Kino Valli i dosad je uspješno organiziralo kvizove na velikom platnu koji danas okupljaju i do dvanaest strastvenih ekipa natjecatelja pa nema sumnje da će im ovaj popularni format biti još zanimljiviji uz dobre filmove.

Tijekom trajanja projekta razvijat će se i dvije igre – “Razigrane kino karte” koje će se koristiti nakon gledanja filma, a cilj je da se kroz postavljena pitanja produbi filmsko znanje te sadržajnije razgovara o filmu, likovima, emocijama. Istovremeno edukativne i zabavne, te karte umnogome će doprinijeti razgranatom programu “Film u školi” koji Kino Valli u suradnji s brojnim školama i vrtićima uspješno provodi već 14 godina. Karte bit će dostupne online, a moći će se isprintane koristiti i u fizičkom obliku.

Druga igra tradicionalnija je, klasična društvena igra u kojoj je zadatak upravljati kinom, a igrači putujući po raznim poljima savladavaju sve tajne funkcioniranja lokalnog kina koje mogu dovesti do nepredviđenih izazova poput kvara kino projektora, rasprodane projekcije, pokvarene kopije filma, izrade filmskog programa ili postavljanja kina na otvorenom. Ova je igra namijenjena igračima starijim od 12 godina i bit će razvijena u suradnji s profesionalnim ilustratorima i programerima igara.

Cijeli projekt dodatno će oživjeti aktivnosti Kina Valli, a provodi se do kasnog proljeća 2024.

ŠTO NAS JOŠ ČEKA U KINU VALLI DO KRAJA LISTOPADA

Svjetski dan audiovizualne baštine (28.-29.10.)

Kino Valli uključilo se u obilježavanje Svjetskog dana audiovizualne baštine u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom i Kino mrežom. Filmski program se održava 28. i  29. listopada, a naglasak je na uspješnicama 80-tih: bit će prikazana komedija redatelja Daniela Marušića “Servantes iz malog mista” (1982.), koja je ujedno i filmski nastavak kultne televizijske serije “Naše malo misto”. Na programu je i melodrama “Oficir s ružom” (1987.) redatelja Dejana Šorka koja govori o zabranjenoj ljubavi između partizanskog poručnika (Žarko Laušević) i buržujke (Ksenija Pajić), a bila je jedan od najvećih kino-hitova 1980-ih. Prikazuju se i Glembajevi (1988.) redatelja Antuna Vrdoljaka, glasovita ekranizacija dramskog klasika Miroslava Krleže sa zvjezdanom glumačkom postavom koju čine Ena Begović, Mustafa Nadarević i Tonko Lonza. Na programu je i dječji film “Izgubljena olovka” (1960.) redatelja Fedora Škubonje, jedan je od najuglednijih hrvatskih filmova za djecu, a radi se o potrazi seoskog dječaka za izgubljenom (ili ukradenom) olovkom. Raspored programa dostupan je na stranicama Kina Valli, a ulaz na navedene programe je slobodan.

Tragovi Danske u Puli (30.-31.10.)

Grad Pula-Pola u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, Povijesnim i pomorskim muzejom Istre – Museo storico e navale dell´Istria, Kinom Valli, danskim Ministarstvom za kulturu i palače i Kraljevskom knjižnicom Danske, organizira seriju događanja „Tragovi Danske u Puli“ koji otkrivaju neočekivane poveznice između Grada Pule i Kraljevine Danske koje sežu gotovo 175 godina u prošlost i odjekuju do danas. U Kinu Valli 30. listopada u 13 sati održat će se panel diskusija na temu “U potrazi za zajedničkom zelenom budućnošću”, a hrvatski i danski stručnjaci za održivi razvoj razmijenit će recentna iskustva i predstaviti javnosti koji su slijedeći koraci u nastojanju da učine Pulu, Kopenhagen, Aarhus ili bilo koji drugi grad mjestom za skladan život s prirodom bez žrtvovanja napretka. Nakon panela će u 14 sati biti otvorena izložba “Green Together” o uspješnoj implementaciji zelenih rješenja u našu okolinu. U 18 sati projekcija je filma “70/30” o protestima mladih Danaca za klimu. Sljedećeg dana, 31. listopada u obližnjoj Zerostrasse otvara se izložba “Hans Birch Dahlerup: Danski arhitekt pulskog pomorskog naslijeđa” o tome kako je Grad Pula od malog grada s oko 1.100 stanovnika postao glavna pomorska luka austro-ugarskog carstva s 40.000 stanovnika.

Odgovori

Pin It on Pinterest