Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić obišao Malo rimsko kazalište i kupalište Stoja

U sklopu boravka u Istri i uoči otvorenja konferencije „EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike“, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić sa svojim timom i u pratnji gradonačelnika Pule Filipa Zoričića sa suradnicama obišao je kupalište Stoja i Malo rimsko kazalište.

„Izuzetno mi je drago da smo obišli lokacije kupališta i Malog rimskog kazališta, jer sam dobio  drugačiji uvid u projekte, u sve što se realizira u Puli i uvjerio se da se dobro radi i da se dobro pripremate za europske fondove i u budućoj financijskoj perspektivi“, rekao je ministar Erlić.

„Planiranim projektom uređenja kupališta Stoja predviđena je cjelovita obnova kupališta i to postojećih zgrada te okolnog prostora. Unutar postojećih objekata uredit će se kabine za kupače i dva ugostiteljska objekta s vanjskim terasama, a dogradnjom južnog krila kupališta realizirat će se i novi restoran s mogućnošću cjelogodišnjeg korištenja. Planiran je i parkirališni prostor prilagođen osobama smanjene pokretljivosti kojima će se, također, realizacijom vanjskih rampi omogućiti i nesmetano kretanje kupalištem te ulaz u more. Planira se i novo dječje igralište, obnova plesnog podija koji čini dio povijesnog kompleksa, uređenje sanitarnog sklopa s tuševima i površine vanjskih sunčališta“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i čelnica ITU Posredničkog tijela Pula Anja Ademi.

Zbog velike vrijednosti investicije te ograničenog iznosa raspoloživih sredstava, predmet prijave kroz ITU mehanizam odnosi se samo na dio izvan pomorskog dobra, odnosno na rekonstrukciju i dogradnju složene građevine unutar kupališta Stoja.

Procijenjena vrijednost troškova tog dijela investicije iznosi 1,9 milijuna eura bez PDV-a, u što nije uračunat trošak izrade projektne dokumentacije, voditelja projekta i nadzora, što sveukupno čini više od dva milijuna eura bez PDV-a. 

O projektu uređenja Malog rimskog kazališta, koje se otvara u povodu Dana grada Pule, 5. svibnja, ministra Erlića informirao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Projekt Malog rimskog kazališta jedan je od projekata koji se financira bespovratnim sredstvima ITU mehanizma u okviru poziva „Revitalizacija kulturne baštine u urbanom području Pula.

„Opći cilj konzervacije, restauracije i djelomične rekonstrukcije originalnih dijelova Malog rimskog kazališta je očuvanje i revitalizacija kulturne baštine iz antičke povijesti Pule kako bi se osigurala visoka razina kulturološke integriranosti te baštine u život sadašnjih i budućih generacija stanovnika grada Pule, Istre i šire od toga te povećavala prepoznatljivost i jedinstvenost ovog područja kroz zajedničku baštinsku platformu temeljenu na nizu lokaliteta i spomenika kulture iz antičkih vremena. Projektom rekonstrukcije Malog rimskoga kazališta izvršila se parcijalna obnova tribina nekadašnjeg kazališta kako bi se očuvala i revitalizirala iznimna lokacija kulturne baštine“, pojasnio je ravnatelj Komšo.

U nastavku posjeta ministar Šime Erlić i gradonačelnik Filip Zoričić održali su radni sastanak u pulskoj Komunalnoj palači kojem su prisustvovali i svi predstavnici ITU urbanog područja Pula, odnosno Grada Vodnjana i općina Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin, Svetvinčenat i Fažana.

Planirana EU sredstva kroz ITU mehanizam na novu financijsku perspektivu 2021.-2027. godine iznose 33 milijuna eura.

Odgovori

Pin It on Pinterest