Znanstveni vrt u Puli pobudio interes i znatiželju djece i odraslih

Protekle subote je u Puli, pri Zajednici tehničke kulture Pula te vezanom Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije (CPZI) s novoopremljenim Znanstvenim vrtom na adresi Glavinićev uspon 3, održan prvi u nizu od 5 tematskih znanstvenih doručaka, koji će se na jednakoj lokaciji održavati tijekom travnja i svibnja ove godine u sklopu projekta „STEM udruga za popularni STEM“.

Događanje je s velikim interesom popratilo više od 60-ak zaintersiranih građana, djece i odraslih u podjednakoj mjeri, koji su uz stručno vodstvo te prigodno osvježenje imali prilike upoznati se iz prve ruke sa svime što centar i vrt smješteni u samom središtu Grada Pule te opremljeni uz pomoć EU fondova nude.

Program je ovaj put tematski bio vezan uz obilježavanje Dana planete Zemlje, a isti je obilježen na način da su posjetitelji imali priliku igrati eko igre koristeći rekvizite izrađene od recikliranih materijala. Ono što je posebno oduševilo posjetitelje bilo je meteo predavanje, vezano uz jedan od brojnih eksponata u Znanstvenom vrtu nabavljenih u projektu; meteorološku stanicu. Mnogobrojni su sadržaji koji još očekuju posjetitelje u Znanstvenom vrtu u sklopu projekta do kraja lipnja 2023. godine, s ciljem popularizacije STEM-a u Istarskoj županiji, ponajprije među djecom svih uzrasta i mladih.

Pa nas tako očekuju još četiri tematska znanstvena doručka, kreativne radionice u sklopu Fablab koncepta, okrugli stolovi i umrežavanja, tematski vezani Festival znanosti u lipnju te ostalo.

Od otvorenja u ožujku ove godine Znanstveni vrt posjetilo je više od 350 djece raznih uzrasta uz pratnju stručnih mentora različitih škola i vrtića te se do kraja svibnja ove godine očekuje posjeta još 1.200 prijavljene djece.

Tijekom mjeseca travnja održan je i petodnevni proljetni STEM kamp koji je pohađalo 30 učenika 5. i 6. razreda  iz različitih istarskih škola. Djeca su tijekom programa uz pomoć stručnih STEM edukatora prošli kroz različite aktivnosti iz STEM područja pa su tako na zanimljiv i interaktivan način proučavali područja fizike, kemije, biologije, matematike, ekologije, meteorologije, astronomije i robotike.

Petodnevni ciklus ujpotpunjen je posjetama Zvjezdarnici  Monte Zaro, Centru za robotiku Istarske županije, Fakultetu prirodnih znanosti, Aquariumu Pula te izložbi u Svetim Srcima tematike „Talijanska znanstvena fantastika, očaravajuća avantura“

Nositelj projekta je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva, a partneri na projektu su Zajednica tehničke kulture Pula (koja upravlja Centrom za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije), Grad Pula – Pola, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, udruga Matematičko društvo „Istra“, udruga Društvo za robotiku Istra, udruga Morski obrazovni centar Pula te Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o..

Ukupna vrijednost projekta  STEM udruga za popularni STEM“ je 326.766,42 EUR, od čega je 277.751,46 EUR sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda dok ostatak osigurava Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Odgovori

Pin It on Pinterest